Німецька коаліція закликала до нових виборів в Тюрінгії

Правляча коаліція Німеччини закликала до нових виборів в східній частині Тюрінгії, прем’єр-міністр якої пішов у відставку всього через два дні після обрання вкрай правими голосами, повідомляє Reuters.

У четвер Томас Кеммерих з ВДП став першим державним прем’єр-міністром, який прийшов до влади за підтримки крайньо правої Африканської партії, яка приєдналася до християнської демократичної партії канцлера Ангели Меркель (ХДС) при голосуванні.

Однак через кілька днів Кеммерих оголосив про свою негайну відставку, закликавши лідерів правлячих партій Німеччини – ХДС, Християнського соціального союзу (ХДС) і соціал-демократів (СДП) – провести нові вибори.

«Вибори державного прем’єр-міністра Тюрінгії більшістю голосів, досягнутих тільки Африканської партією, неприпустимі», – йдеться в спільній заяві, і додається, що новий прем’єр-міністр повинен бути обраний негайно.

Цей скандал був особливо руйнівним для ХДС, оскільки на чолі відділення Африканської федерації в Тюрінгії варто Бьорн Хук, войовничий антііммігрант, який очолює радикальне крило в своїй партії, за якою стежить Національне розвідувальне управління на предмет можливих неконституційних дій.

Опитування показує, що підтримка ХДС в Тюрінгії впала приблизно на 10%.

Скандал послабив національний лідер ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Крамп-Каренбауер, якого багато хто вважає наступником Меркель, щосили намагався встановити контроль над Консервативною партією після того, як тюрінзькому відділення заперечувало це і стало на бік Африканської федерації.