Білоруська опозиція подала до Ради безпеки запит на виведення російських військ із країни

“Демократичні сили Білорусі закликатимуть Раду безпеки ООН обговорити питання про негайне виведення російських військ з країни”, – заявили в офісі лідера опозиції Світлани Тихановської.

“Заява зроблена у зв’язку з рішенням залишити російські війська в Білорусі після завершення спільних навчань”, – повідомляє Укрінформ. Раніше в Кремлі запевнили, що російські війська та озброєння повернуться до звичних місць дислокації в Росії.

«Це означає, що білорусів весь цей час дурили, а Лукашенко втратив незалежність у прийнятті рішень. Через нього Білорусь втрачає свою суб’єктність, а білоруси втрачають контроль над власною країною», – йдеться у заяві Тихановської.

У її відомстві зазначають, що розміщення російських військ на території Білорусі порушує конституцію та міжнародне право та загрожує безпеці кожного громадянина країни та всього регіону.

«Вони втягують Білорусь у зовнішню війну та перетворюють її на країну-агресора. Лукашенко платить за підтримку Кремлем суверенітету країни – і тепер ми бачимо наслідки», – йдеться у повідомленні.

Опозиція закликає до негайного виведення російських військ з Білорусі: «Ми наполягатимемо на тому, щоб це питання було винесене на розгляд Ради Безпеки ООН. Ми вже надіслали листи до країн ЄС із пропозицією нових жорстких санкцій, які вплинуть на «режим, а не на народ». Яким би не був наступний крок Лукашенка проти білоруського суверенітету, він матиме найсерйозніші наслідки».

Нагадаємо, що навчання, заявлені як «перевірка Сил реагування Союзної держави», мали завершитися 20 лютого. Спочатку Лукашенко виступав проти спроби Росії захопити Білорусь за формулою «союзної держави», але, ухваливши підтримку Кремля у збереженні влади перед масовими протестами опозиції, він прийняв умови Москви.