Короновірус: вчені вперше описали випадок лямбда-варіанту

“Лікарі з клінічної лікарні бразильського міста Порту-Алегрі розповіли про характеристики нового штаму коронавіруса «Лямбда».  Дослідження опубліковане на порталі попередніх публікацій medRxiv і поки не пройшло наукову рецензію,” – передають «Новини».

Новий варіант SARS-CoV-2 (офіційне написання нового коронавіруса) був вперше виявлений в Перу в серпні 2020 року і незабаром був виявлений ще в 26 країнах, включаючи Європу і США. Однак перший випадок зараження цим штамом в Бразилії був зареєстрований тільки в лютому в штаті Сан-Паулу. Пізніше він поширився і на інші регіони країни.

Вперше лікарі детально вивчили випадок зараження штамом лямбда в штаті Ріу-Гранді-ду-Сул на півдні Бразилії. Пацієнтом був молодий чоловік, у якого після повернення з Аргентини розвинулися симптоми респіраторного захворювання. Через два дні він був госпіталізований в місцеву лікарню, де результати ПЛР підтвердили “наявність коронавірусної інфекції”.

Автори виконали геномної секвенування зразка і виявили, що варіант C.37 (лямбда) характеризується делецией Δ3675-3677 в гені ORF1a (одна з частин генома SARS-CoV-2, з яких проявляється вся вірусна активність). в камері).

Як виявилося, цей штам призводить до втрати трьох амінокислот, а сам ген кодує спайковий білок коронавіруса. Аналогічна особливість була виявлена ​​у штамам альфа (британський), бета (південноафриканський), гамма (бразильський). На додаток до 19 змін геному, виявленим в інших варіантах коронавіруса, лямбда містить ще одну нову особливість – Δ246-252 – і ряд несинонимичной мутацій в гені, що кодує S-білок. Однак раніше один з них (F490S) був пов’язаний зі зниженою чутливістю до антитіл.

“Поки у вчених немає доказів того, що новий штам провокує більш важкий перебіг COVID-19 або послаблює дію вакцин. Однак Всесвітня організація охорони здоров’я може додати C.37 в список« причин для занепокоєння »через його поширення в Південній Америці”, – уклали експерти.