Чилі: Незважаючи на зміну складу уряду, протестуючі вимагають відставки президента

Хоча президент Чилі Себастьян Піньєра оновив склад уряду, на вулицях столиці Сантьяго знову з’явилися антиурядові демонстрації. Учасники акцій протесту хочуть чинити тиск на президента і змусити його піти у відставку.
Близько 10000 чоловік зібралися на площі Італії в центрі Сантьяго. Демонстрація була організована через соціальні мережі, а заклики до виходу на вулиці проходили під гаслом «Відставка Піньєра».
Демонстранти зіткнулися з поліцією, як і в попередній день, коли намагалися дістатися до президентського палацу в оточенні поліцейського кордону. Протести також мали місце в Вальпараїсо, в Консепсьоні і біля будівлі парламенту.
Протести в Чилі спалахнули 18 жовтня після рішення про підвищення цін на квитки в метро в столиці – Сантьяго. Завдання відновлення спокою президент доручив армії, на що суспільство відповіло ще більшими демонстраціями протесту проти репресій та соціальної політики уряду, зростання вартості життя і медичного обслуговування, зростаючої соціальної нерівності і неефективної пенсійної системи.
У відповідь на це Піньєра ввів надзвичайний стан на більшій частині території країни. Вперше з часу закінчення диктатури генерала Аугусто Піночета 30 років тому на вулицях з’явилася армія. Незважаючи на оголошення в столиці, а потім і в 16 округах комендантської години, в Сантьяго та інших містах почалися погроми і пограбування. По всій країні було розграбовано більше 200 супермаркетів.
В ході акцій протесту, що тривали більше тижня, було вбито 17 осіб, понад 7000 осіб було заарештовано. Збитки  оцінюються в 1,4 мільярда доларів США.
Бачачи соціальне невдоволення по всій країні, Піньєра вибачився перед громадянами за те, що не помічав їх потреб раніше. У суботу він оголосив про зміну складу уряду, а в неділю підписав укази про скасування надзвичайного стану. У понеділок він оголосив, що до списку міністрів, які пішли у відставку увійшли вісім міністрів, в тому числі глави міністерств внутрішніх справ і фінансів.