Білорусь готова співпрацювати з ЄС у питаннях нелегальної міграції

Білорусь готова до конструктивної взаємодії і співпраці з Європейським Союзом в питанні незаконного перетину кордону мігрантами.

Про це йдеться в коментарі прес-служби МЗС Білорусі. Це пов’язано із заявою делегації Євросоюзу в країні про демарш МЗС Білорусі у зв’язку з незаконним переходом кордону мігрантами з республіки в ЄС.

«Білорусь готова до конструктивної співпраці і взаємодії з ЄС в цьому питанні. Для нас кордон завжди є лінією співпраці, а не розбіжності », – йдеться в коментарі.

У МЗС зазначили, що Євросоюз першим припинив співпрацю з Білоруссю в сфері міграції та прикордонного співробітництва.

«Це ЄС не відповів на наші пропозиції про консультації з питань міграції в квітні. Так хто ж насправді політизує міграційні питання, виставляє ультиматуми, вводить санкції, а потім висуває політичні вимоги про відновлення повної співпраці, в тому числі з прикордонних питань? Відповідь очевидна», – відзначили в міністерстві.

Як сказано в повідомленні дипломатичної служби, вчора відбулася робоча зустріч з співробітниками делегації ЄС, на якій обговорювалися питання, пов’язані з прикордонної ситуацією.

«У дипломатії для кожного демаршу повинні бути чіткі і переконливі юридичні підстави, а не емоції, фантазії і припущення. В даному випадку підстав немає і їх просто не може бути», – йдеться в коментарі.

Як заявили в МЗС, на відміну від європейської сторони, представники якої вводять надзвичайний стан, щоб «приховати свої незаконні дії від громадськості», Мінськ виконує всі взяті на себе міжнародні зобов’язання.

Білоруська сторона також запропонувала європейським дипломатам виїхати на кордон і ознайомитися з ситуацією на місцях. У міністерстві додали, що воно сприяло відвідування кордону представником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) для ознайомлення з реальною ситуацією з біженцями на кордоні з Польщею.

«Ми познайомили європейську сторону з конкретною статистикою, що відбиває систематичні зусилля білоруських прикордонників з закриттю каналів нелегальної міграції. На жаль, ми не чули такої інформації, підкріпленої цифрами з європейської сторони», – уклав МЗС.

8 вересня президент Білорусі Олександр Лукашенко вніс до парламенту законопроект про призупинення дії угоди між республікою і Європейським союзом про реадмісію осіб, які порушили умови в’їзду в країну. У МЗС Білорусі заявили, що в умовах введених Євросоюзом санкцій і обмежень Мінськ не може виконувати свої зобов’язання за цим документом.

В кінці травня Лукашенко заявив, що його країна перешкоджає переміщенню нелегальних мігрантів, але, з огляду на політичний тиск з боку Заходу, Мінськ може подумати, чи варто продовжувати це робити.