Литва будує паркан на кордоні з Білорусією

У Литві почалося будівництво паркану на кордоні з Білорусією як один із засобів запобігання нелегальній міграції з території сусідньої країни. Про це повідомив прес-секретар Держприкордонслужби при МВС республіки, передає ТАСС.

«Військові повинні приступити до встановлення паркану сьогодні», – сказав представник міністерства. За його словами, прикордонники не беруть безпосередньої участі в роботі. «Вони вказують лише найнебезпечніші ділянки, тому забір з’явиться там першим», – додало агенство новин.

Перший етап робіт по спорудженню фізичного загородження на шляху нелегальних мігрантів охопить ділянку кордону протяжністю близько 30 км в зоні відповідальності прикордонників в місті Друскінінкай.

На території Литви знаходиться 1070 км зовнішніх кордонів Шенгенської зони, які збігаються з зовнішніми кордонами ЄС. Крім технічних засобів (датчики руху, тепловізійні камери, відеокамери), якими оснащені ці прикордонні території, в 2018 році Литва побудувала двометровий дротяний паркан з додатковим електронним контролем на сухопутній ділянці кордону з Калінінградом. У подальших планах – будівництво паркану на кордоні з Білоруссю, але вони поки не реалізовані. Близько 40% цього ліміту не обладнане фізичним бар’єром.

З початку року в Литві затримано 1546 нелегальних мігрантів, в основному з азіатських країн, які прибули в республіку з території Білорусі. Це майже в 20 разів більше, ніж за весь 2020 рік. 2 липня Кабінет Міністрів оголосив в країні надзвичайний стан у зв’язку з міграційним кризою.

В кінці травня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна є перешкодою для перекидання наркотиків і нелегальних мігрантів в сусідню країну, але, з огляду на політичний тиск з боку Заходу, Мінськ може задатися питанням, чи варто продовжувати.