Користувачі соціальних мереж частіше вірять в дезінформацію

“Американці, які покладаються на соціальні мережі як на основне джерело новин, з більшою ймовірністю вірять хибним або бездоказовим історіям на такі важливі теми, як політика і COVID-19. Про це свідчить нове дослідження”, – повідомляє «AFP».

Звіт дослідного центру Pew Research Center показав, що люди, які використовують платформи соціальних новин, менш обізнані про важливі соціально-політичні теми і більш схильні вірити чуткам і шахрайства.

Звіт Pew’s показав, що близько 18% респондентів в опитуванні отримували більшу частину своїх політичних новин і новин про вибори через соціальні мережі. Але у цих людей менше шансів правильно відповісти на фактичні питання про політику та поточні події, ніж у тих, хто покладається на друковані видання, телебачення або новинні програми.

Користувачі новин соціальних мереж були більше обізнані про конкретні помилкових або недоведених історіях про коронавірус і заявили, що бачили більше дезінформації про пандемію, наприклад, тверджень про те, що вітамін С може запобігти зараженню.

Звіт ґрунтується на серії інтерв’ю з приблизно 9000 дорослих в Сполучених Штатах з листопада 2019 року по грудень 2020 року. Більшість учасників опитування заявили, що не довіряють соціальним мережам, а Facebook – найменш надійна платформа.

Дослідники також виявили, що серед тих, хто користується традиційними ЗМІ, приблизно чверть лівих і правих американців постійно звертаються до «партизанських» новинних сайтів, зміцнюючи свої погляди.

Pew виявив, що приблизно троє з 10 республіканців покладаються на колишнього президента Дональда Трампа як на головне джерело новин про вибори і коронавірус. Ці республіканці з більшою ймовірністю будуть думати, що пандемія Covid-19 перебільшена, і з більшою ймовірністю будуть розглядати фальсифікацію результатів голосування як серйозну загрозу чесності виборів.