Наркобарон Дайрі Антоніо усуги заарештований в Колумбії

“Один з найвпливовіших наркобаронів Дайрі Антоніо Усуги, відомий також під прізвиськами Отоніель, Маурісіо і Мао, був затриманий в Колумбії”, – повідомляє Deutsche Welle. Він вважається главою найбільшої злочинної організації країни, Clan del Golfo, яка контролює близько 50% колумбійських поставок кокаїну.

500 поліцейських і 22 вертольоти взяли участь в спецоперації з його затримання в провінції Антіокія. Один поліцейський загинув.

«Це найзначніший удар по торгівлі наркотиками в нашій країні в цьому столітті», – сказав президент Колумбії Іван Дуке у відеозверненні. За його словами, затримання Усуги порівняти тільки з затриманням відомого наркобарона Пабло Ескобара.

50-річний Усуга воював в уряді лівої Національної визвольної армії (ELN), а потім приєднався до праворадикального воєнізованого угруповання United Columbia Self-Defense Forces (AUC). Її колишні члени тепер складають кістяк Clan del Golfo, який включає від 1200 до 1800 чоловік.

Сполучені Штати запропонували винагороду в розмірі 5 мільйонів доларів за інформацію про місцезнаходження колумбійського наркобарона, а колумбійська влада додали до цієї суми ще 800 000 доларів.

Крім торгівлі наркотиками, Усугу звинувачують у вбивствах співробітників поліції, сексуальному насильстві над дітьми та вербуванні неповнолітніх в злочинну організацію.

Clan del Golfo співпрацює з найбільшим мексиканським наркокартелем Сіналоа.