Поліція Білорусі стріляє в протестуючих

Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило, що поліція в Бресті на південному заході країни застосувала вогнепальну зброю до групи протестуючих. Одна людина була поранена, повідомляє AFP.

Білоруська влада вперше підтвердила, що застосовувала вогнепальну зброю під час акцій протесту після недільних президентських виборів.

«Група агресивних громадян з металевими прутами в руках напала на співробітників міліції в Бресті», – заявив у вівторок представник поліції. «Вогнепальна зброя застосовувалася для захисту життя і здоров’я співробітників», – сказав він, додавши, що «один з нападників» був поранений. Також він пояснив, що поліція застосувала зброю після «попереджувальних пострілів в повітря», що не зупинило групу.

Місто Брест з населенням 340 000 чоловік розташовано на південному заході Білорусі, на кордоні з Польщею.

Правоохоронні органи заявили, що у вівторок увечері в 25 містах пройшли акції протесту і що більше 1000 чоловік були затримані. З останніми арештами загальна кількість затриманих за останні три дні досягла понад 6000 осіб.

За медичною допомогою звернулося понад 50 осіб.

Міністерство внутрішніх справ заявило, що в західному місті Жабинка в патруль був кинутий коктейль Молотова.

За фактами насильства по відношенню до міліції ведеться 17 розслідувань.

Протести спалахнули в Білорусі після того, як у неділю на виборах переміг давній лідер Олександр Лукашенко, правлячий з 1994 року. Лукашенко виграв шостий термін з підтримкою 80 відсотків.

За даними Центрвиборчкому, другою стала 37-річна Світлана Тіхановском, яка в понеділок виїхала в Литву.

Тим часом влада Білорусі заявляє, що протести в країні слабшають.