Бельгія знищила мільйони захисних масок якраз перед епідемією COVID-19

Рік тому влада Бельгії дозволила знищити більше 6 мільйонів захисних масок, що підходять для стримування поширення COVID-19, повідомляють місцеві ЗМІ.

Ця новина була підтверджена міністром охорони здоров’я Меггі де Блох, який вказує, що маски були з вичерпаним терміном дії. За її словами, захисне спорядження зберігалося в якості військового складу в невідповідних умовах і не було придатне для використання. Де Блок визнає, що уряд свідомо не відновив кількість масок, в тому числі, щоб заощадити гроші.

Влада готує новий режим, при якому резервні обсяги постійно оновлюються і маски, термін придатності яких закінчується, повинні бути надані в лікарні або на комерційній основі. Епідемія переслідує уряд без готового плану поставки нових масок, і, за словами Де Блок, на початку березня в Бельгії було лише близько 100 000 масок при населенні у 11,5 мільйонів осіб. З тих пір було здійснено кілька поставок. Повідомляється, що маски даремно були придбані в 2009 році у відповідь на епідемію грипу H1N1.

Сьогодні аптеки та магазини в країні не пропонують масок, а в комерційній мережі вже другий тиждень не вистачає мила та інших мийних засобів, повідомляє БТА. ЗМІ повідомляли, що в аптеках відсутній препарат хлорохін, який призначають пацієнтам COVID-19 для домашнього лікування. На цьому тлі вчені наводять думку, що 90-95 відсотків пацієнтів в Бельгії не були виявлені через відсутність досліджень.