Австралія приймає новий закон, який зобов’язує Facebook і Google платити за новини

“Австралія прийняла новий закон, який зобов’язує технологічні компанії платити ЗМІ за публікацію новинного контенту. Це може привести до аналогічних дій в інших країнах”, – повідомляє CNN.

Міністр фінансів Джо Фрейденберг заявив, що новий кодекс, схвалений австралійським парламентом, забезпечить справедливу винагороду засобів масової інформації за пропонований ними контент.

В останні місяці в країні точаться запеклі дебати з приводу безпрецедентного закону. Facebook і Google виступили проти первісної версії закону, яка дозволяла ЗМІ вести переговори з технологічними компаніями індивідуально або колективно. Обов’язковий арбітраж також передбачався, якщо сторони не могли домовитися.

Facebook навіть зупинив сторінки ЗМІ в Австралії в знак протесту проти закону. Але раніше на цьому тижні він відновив їх після того, як держава внесло деякі зміни в законодавство.

Арбітраж буде використовуватися тільки в крайньому випадку після періоду посередництва.

Уряд Австралії заявило, що кодекс буде розглянутий Казначейством через рік, щоб переконатися, що він дає результати, відповідні політиці уряду.