Середня зарплата в Австрії, на що можна розраховувати

Австрія – країна, яка розташувалася в західній Європі і відповідає всім вимогам, що пред’являються до високорозвиненим державам. Тут рівень життя вищий, ніж в країнах розташованих по сусідству, підкріплений міцною економікою і соціальними стандартами. Крім іншого, м’який клімат і толерантність населення роблять цю країну привабливою для трудових мігрантів. Зайняти вакансію в цій державі легше висококваліфікованим співробітникам іноземцям. А скільки становить середня зарплата в Австрії розглянемо в цьому матеріалі.

средняя зарплата в Австрии

Мінімальна зарплата в Австрії

Як би ні було незвично для наших співгромадян, але Австрія входить в список європейських країн, у яких мінімальний рівень зарплати не регулюється на державному рівні. Виплати тут залежать від професії та стажу. Зібравши інформацію з перевірених джерел назвемо цифри. Так мінімальні виплати в сфері інформаційних технологій становлять 1650 євро. Якщо працювати в будівництві, то плата за працю не менше 1700 євро. 1300 євро – це мінімальна виплата в сфері обслуговування.

Виходячи з цих цифр, говорити про високі заробітні плати в країні не є помилкою. На приблизно такому ж рівні виплати в державах – лідерах світової економіки, таких як Німеччина і Великобританія.

Яка середня зарплата в Австрії

Статистика фіскальної служби Австрії говорить про те, що рівень середньої зарплати в Австрії становить 3400 євро. В різних галузях, природно, дещо відрізняється:

  • Фінансові послуги – 40000 євро в рік
  • Послуги для бізнесу – 32000 євро в рік
  • Медицина – 30000 євро на рік
  • Енергетика – 25000 євро на рік
  • Промисловість – 20000 євро в рік

Наведені цифри – розміри виплат для не досвідчених фахівців. Співробітники з великим досвідом, вищою освітою і більш високою кваліфікацією за свою роботу отримують суми на порядок більше. Розміри таких заробітних плат складають до 80000 євро в рік.

Середньомісячна зарплата в Австрії для некваліфікованих працівників виплачується в межах 2000 євро в місяць.

Середня місячна зарплата в Австрії для працівників різних спеціальностей в євро

менеджер

2400

програміст

5500

інженер

2500

зварювальник

2900

вчитель

4000

електрик

2550

стоматолог

8000

медсестра

2700

офіціант

950

няня

1900

будівельник

2300

водій

2200

Рівень зарплати в Австрії 2017 порівняно з показниками зарплати в Австрії 2016 незначно, але збільшився. Це може говорити і стабільного зростання економіки, після завмирання з-за економічної кризи 2008-2009.

Податки в Австрії

Австрійська система оподаткування диференційована. Тобто податки в Австрії з зарплати залежать від розміру офіційного доходу, чим вище – тим більше відсоток прибуткового податку доведеться австрійцю віддати державі. Враховуючи, що податки платять як резиденти, так і нерезиденти країни це повинні враховувати і українці в Австрії.

налоги в Австрии

Податкові ставки:

  • Дохід до 11000 євро в рік – прибутковий податок не стягується
  • Від 11000 до 24999 євро в рік – 20,44% податку
  • Від 25000 до 59999 євро річного доходу– ставка становить 33, 73%
  • Якщо дохід перевищує 60000 на рік – податок складе 50%
  • При розмірі доходу, що доходить до цифри в мільйон – треба віддати 65%

Підприємці платять фіксовану щомісячну ставку – 25%.

Ще окремо оплачуються різноманітні соціальні внески. Страхування у разі хвороби, нещасних випадків і безробіття становить 7,5%, 1,5% і 6% відповідно. Відрахування в пенсійний фонд – 23%. Іноземний громадянин в тому ж обсязі вносить різні плати.

Загалом можна говорити про те, що зарплата нетто, після сплати всіх податків значною мірою відрізняється від показника брутто зарплата, на яку розраховують трудові мігранти. Зарплата в Австрії сильно обтяжена податковими зобов’язаннями.

Пенсія в Австрії

Австрія входить в десятку країн з найбільш високою пенсією. Розміри пенсійних виплат можуть доходити до 77% від заробітної плати, а значить, середня пенсія в Австрії в грошах, становить приблизно 25000-30000 євро в рік.

пенсия в Австрии

Звичайно розміри пенсійних виплат залежать від багатьох показників. Серед них:

  • Вік
  • Кількість страхових місяців (тих місяців, в які здійснювалися страхові пенсійні відрахування)
  • Середня величина зарплати

Крім основного розрахунку пенсійних виплат в Австрійській пенсійній системі передбачені додаткові відсоткові надбавки. Вони нараховуються за певну кількість років трудового стажу, роки проведені в турботах і вихованні дітей, шкідливості виробництв і тому подібних факторів.

Прожитковий мінімум в Австрії

Якщо у вас є достатньо висока кваліфікація, знайти роботу в Австрії, яка зможе забезпечити прожитковий мінімум не буде дуже складно. Нагадаємо що для працевлаштування в Австрії необхідно відкривати робочу візу, щоб прибувати в країні на законних підставах.

Що стосується витрат на проживання, харчування, наприклад, в містах Австрії обійдеться близько 200 євро в місяць з розрахунку на одну дорослу людину.

Оренда нерухомості обійдеться приблизно в 400 євро. Купівля ж житла – дороге задоволення. За квадратний метр у новобудові у Відні доведеться викласти 2000-3000 євро. Комунальні послуги в місяць обійдуться близько 150 євро за однокімнатну квартиру.

Забезпечити всім необхідним дитини теж посильне завдання. Так, наприклад, вартість відвідування дитячого саду буде приблизно 120-150 євро в місяць. Додаткові заняття – 100 євро в місяць.

Загалом, вивчаючи питання, яка зарплата в Австрії приходимо до висновків про добробут цієї країни. Ціни на життя хоч і високі, але і рівень оплати праці – вище. Зарплати в Європі на порядок вище, ніж українські, що робить працевлаштування в Австрії на нашу думку дуже привабливою пропозицією.