Ми платимо за продукти на 20% більше ніж поляки

Україна вважається «житницею» Європи і одним з головних експортерів продуктів харчування і агропродукції на континенті. Проте, ціни на продукти в нашій країні не співмірні із зарплатами. Крім того, вартість основних продуктів харчування в Україні найчастіше вище, ніж у країні-сусідки – Польщі.

Мы платим за продукты на 20% больше чем поляки

Разюче, що багато жителів прикордонних населених пунктів змушені відвідувати польські магазини і ринки для придбання запасів основних продуктів. Поляки платять за їжу менше, ніж українці, не дивлячись на те, що в рази більше заробляють.

Читайте також: Українці зможуть заробляти до 4000 доларів в місяць, – названі умови

Згідно з даними статистики, ціни на овочі, фрукти та зелень в нашій країні на 20% вище, ніж у Польщі.

Так, за кілограм картоплі в Україні доведеться заплатити на 50 копійок – 1, 50 більше, ніж у Польщі. Буряк в країні-сусідці також коштує дешевше – на 2-3 гривні менше, ніж у нас. Менше беруть у Польщі за сезонні фрукти. Наприклад, слива обійдеться на польській стороні в 7 – 8 гривень, а в Україні цим фруктом торгують від 10 гривень.

Відзначимо, що в Польщі набагато більш дешева зелень. Так пучок салату або петрушки стоїть у нас 50 – 60 гривень, а в Польщі – 20 – 30 гривень.

Нижче можна ознайомитися з таблицею, де наводиться порівняння цін на основні продукти харчування в Польщі і Україні на період осені 2018 року.

Сравнение ценЗгідно з даними міжнародних досліджень, велика частина доходів українців йдуть на харчування і напої. Поляки, у свою чергу, витрачають на це не більше чверті своїх доходів. Таким чином, громадяни нашої країни в буквальному сенсі працюють за їжу, а поляки мають гроші і на інші потреби.

Читайте також:Зарплати в Житомирі явно програють польським

Ситуація з більш низькими цінами на продукти в Польщі, парадоксальна для аграрної України. Але по видимому ціни на продукти в сусідній країні є економічно обґрунтованими інакше б польські виробники просто розорилися.