НАТО збільшить свій контингент в Іраку в вісім разів

Місія НАТО з навчання іракської армії буде збільшено в вісім разів з 500 до 4000 чоловік. Про це повідомив сьогодні генеральний секретар організації Йенс Столтенберг після зустрічі міністрів оборони альянсу.

«Ми вирішили збільшити чисельність нашої місії в Іраку з 500 до 4000 чоловік. Зростання буде поступовим протягом декількох місяців», – сказав Столтенберг. Він підкреслив, що місія збереже статус навчальної та її війська не братимуть участі в бойових діях. Командування розширеної місією НАТО в Іраку очолить Данія.

Контингент розширюється на запрошення іракського уряду. У країні вже є кілька баз, які використовуються силами глобальної коаліції і іракської армії, де можуть розміститися інструктори. Ефективна підготовка іракської армії – найкраща гарантія того, що терористична організація Ісламська держава більше не зможе повернутися до Іраку.

У січні 2020 року місія НАТО в Іраку була заблокована, і особовий склад був частково виведений з країни. Причиною тому стала різка криза у відносинах альянсу з Іраком і Іраном після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані.