Прем’єр-міністр Вірменії звинуватив Азербайджан у порушенні кордону

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив азербайджанські війська у порушенні кордону між двома країнами та звільнив міністра оборони. Про це повідомляє Інтерфакс.

Пашинян не повідомив, коли відбулося вторгнення. Однак на засіданні Ради безпеки країни він заявив, що звільнив міністра Аршака Карапетяна через інцидент і що високопосадовці обговорюють його з неділі.

ТАРС процитувала офіційну заяву Міноборони Азербайджану, згідно з якою вина лежить на вірменській країні.

«Вранці 14 листопада підрозділи азербайджанської армії помітили зосередження вірменських військ та техніки біля прикордонної ділянки у Лачині. Частини азербайджанської армії, дислоковані на цьому напрямі, вжили негайних заходів для запобігання черговій провокації з боку вірменської сторони. Солдати вірменської армії були змушені покинути цей район», – йдеться у заяві.

Вірмено-азербайджанський конфлікт через гірський регіон Нагірного Карабаху – спірну територію, яка була частиною Азербайджану до розпаду Радянського Союзу, але була населена в основному етнічними вірменами, – вибухнув у лютому 1988 року після того, як цей регіон оголосив про вихід з Азербайджанського Радянського Спілки. Союз, соціалістична республіка.

За минулі роки конфлікт кілька разів загострювався, зокрема 2020 року, коли знову почалися бойові дії.