Талібан формує раду з управління Афганістаном, президента не буде

Керівництво радикального руху Талібан планує сформувати раду з управління Афганістаном, до якої увійдуть 12 осіб, в тому числі деякі члени попереднього уряду країни.

За даними журналу Foreign Policy, трьома найбільш впливовими членами цієї ради будуть лідер політичного крила талібів Абдул Гані Барадар, глава військової комісії руху Мулаві Якуб, син мулли руху Омала AС, а також польовий командир і лідер диверсійної групи мережі Хакані Сіраджудін Хакані.

Відповідно до джерела, таліби не мають наміру відновлювати на посаді президента чи якогось окремого лідера в Афганістані. Вони планують запропонувати деяким членам попереднього уряду міністерські пости в майбутньому кабінеті за власним вибором. Таким чином, Талібан хоче створити уряд, який виглядає, як можна більш інклюзивним, щоб підвищити його шанси на визнання міжнародною спільнотою.

Відповідно до джерел, близьких до Барадара і Якуба, таліби хочуть, щоб Ахмад Масуд, син відомого польового командира Ахмада Шаха Масуда (1953-2001) на прізвисько Панджшерській Лев, який був лідером Північного Альянсу, приєднався до правлячої ради. У документі наголошується, що така можливість є малоймовірною, оскільки Масуд на даний час очолює опір талібам в провінції Панджшер.