Трамп виступає за повернення Росії до групи G8

Президент США Дональд Трамп ще раз висловився за повернення Росії до групи G8 (на даний час G7). Ця країна була виключена з групи найбільших економічно розвинених країн світу після анексії Криму в 2014 році.
«Існування цієї групи з Росією мало б набагато більше сенсу»,- сказав Трамп в Білому домі, додавши, що «може підтримати» повернення до формату G8. «Як ви знаєте, довгий час це була «вісімка» , і президент Обама більше не хотів бачити в групі Росію, тому що вони були розумніші, ніж він», – додав Трамп.
Ця заява була озвучена за кілька днів до саміту G7, запланованого на ці вихідні в Біарріце, Франція. Через суперечки між Трампом і його союзниками з багатьох питань (Іран, Сирія, Паризька хартія по клімату і т.д.), атмосфера перед самітом все ще залишається напруженою.
Президент Франції Еммануель Макрон заявив в червні, що «без явного і відчутного прогресу в мінському процесі (припинення бойових дій на Україні) реформа G8 не може бути здійснена».
Трампа часто критикували в Сполучених Штатах, навіть в його власному таборі, за потурання Росії і Володимиру Путіну. Його навіть підозрювали у змові з Росією на президентських виборах 2016 року.
Протягом перших двох років свого президентського терміну сам президент займав тверду позицію по відношенню до Росії, бажаючи відмести звинувачення, висунуті демократами з приводу виборчої «змови з Кремлем». Однак, коли слідство генерального прокурора не знайшло доказів цього, чутки раптово зникли з американських ЗМІ.
Дональд Трамп уже говорив в минулому, що для США та інших країн G7 було б краще, якби Росія повернулася до столу переговорів. Такої ж думки дотримувався і прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте.
Росія приєдналася до G7 в 1998 році; після входу в неї протягом 12 років група називалася G8.