Все більше політичного насильства в Каталонії. Кількість атак подвоїлася

Число політичних нападів в Каталонії збільшилося в період з 2017 по 2018 рік більш ніж в два рази, – повідомили в понеділок в уряді цього північно-східного регіону Іспанії.

З оцінок автономного уряду Каталонії видно, що за весь 2018 рік у регіоні було 326 випадків політичного мотивуючого насильства, майже по одному в день. Згідно з статистикою генералітету, посилаючись на дані обласної поліції, так звані Mossos d’Esquadra, в 2017 році в Каталонії відбувся 121 випадок політичних нападів. Більшість з них були пов’язані з проведенням там 1 жовтня 2017 року референдуму про незалежність, який не був визнаний Мадридом. Після плебісциту число протестів не припинилося. В основному вони стосувалися аршту 9 сепаратистських політиків, в тому числі колишніх міністрів генералітету, з кінця 2017 по іспанському законодавству. Судовий процес почався 12 лютого цього року. Із всієї групи з дванадцяти каталонських політиків, котрі постали перед СН, троє знаходяться на волі. Звинувачення стосуються повстання, бунту, непослуху і розкрадання державних коштів в зв’язку з організацією референдуму за незалежність. Максимальне покарання може отримати колишній віце-прем’єр регіону Оріол Джанкерас, якому загрожує до 27 років в’язниці. Процес в Мадриді супроводжується численними акціями протесту, проведеними в Каталонії сепаратистськими організаціями, серед яких виділяються Комітети оборони Республіки (CDR). Вони виступають за негайне проголошення незалежності Каталоніей.

З 2018 року активісти CDR організували кілька десятків різних акцій протесту. Серед іншого, вони блокували, залізничні лінії, а також швидкісні автомагістралі по всій Каталонії. Вони зазвичай встановлюють барикади на них і підпалюють шини. Багато разів вони вчиняли  вандалізм проти об’єктів інших політичних груп або представників іспанського уряду в регіоні.По даними Соціалістичної партії Каталонії (ПСК), в 2018 році сепаратисти з цього регіону здійснили близько 100 актів вандалізму проти будівель або майна цієї політичної групи. У свою чергу керівництво ліберальної партії Сьюдаданос стверджує, що в 2018 році в Каталонії її представництва піддавалися нападам 14 разів. Як соціалісти, так і Сьюдаданос вважають, що оцінки кількості політичного насильства в 2017-2018 роках були занижені каталонським урядом.