У Польщі не вистачає інженерів та ІТ-фахівців

У польських роботодавців виникають проблеми з пошуком співробітників для інженерії та ІТ-індустрії. І таке положення справ буде збільшуватися, адже серед молодих поляків гуманітарні дисципліни користуються більшою популярністю.

Незважаючи на низьку безробіття, 1,1 мільйона поляків, як і раніше залишаються без роботи. У той же час у роботодавців виникає проблема з пошуком спеціалізованих працівників. В інженерії та ІТ-індустрії пошук співробітників перетворився для кадровиків в “сізіфова праця”.

ИТ-специалисты
Між тим, молоді поляки, схоже, не знають про цю проблему і, розвиваються як гуманісти і лінгвісти.

Так за даними досліджень компанії The Adecco Group w Polsce, у Варшавському університеті, найбажанішим факультетом в 2016/2017 навчального року була журналістика і медійні дослідження (21,8 кандидатів на одне місце). На другому місці були японські дослідження (20,86), третє місце у міжвідомчій економіці і управлінських дослідженнях. Синология (14.6), англійська філологія (12.62) і психологія (11.78) зайняли такі позиції. ІТ-технології та економетрика були на останніх місцях.

Студенти часто не думають, чи дійсно кваліфікація, яку вони отримають під час навчання, чи необхідна вона роботодавцям. Навпаки. У багатьох випадках молоді люди, йдуть на вивчення чогось, що їх цікавить, з припущенням, що пізніше «якось воно буде».

Таким чином, люди з художнім талантом не обов’язково повинні розвиватися, як художники. Вони можуть бути дизайнерами комп’ютерної графіки або дизайнерами UX, а також вони можуть малювати картини після роботи, у вільний час. Небагатьом вдається заробити на комфортне життя малюванням морських пейзажів. Але створення графіки для веб-сайтів – набагато більш перспективний і прибуткове напрямок.

Джерело inwestycje.pl
31.01.2018