Робота в Австрії, нюанси працевлаштування на роботу


rabota_v_avstrii_1

Австрія – комфортне держава для життя роботи. Гостра потреба персоналу, змусила владу країни надати легально працюючим людям, той же обсягом прав, що й громадянам.

Погодьтеся – оплата медичного листка непрацездатності, окрема цільова фінансова допомога для оплати витрат на виховання дітей та інші переваги.

Робота в Австрії для українців – це гарна можливість покращити рівень життя.

Вкрай вигідне, центральне географічне розташування – кордон з вісьмома країнами з розвинутою економічною базою, розвинена інфраструктура, розумна економічна політика Австрійського керівництва. Вище перераховане в сумі, що надає можливість створення нових виробництв в Австрії і проектів, гарантує позитивну динаміку зростання економічної активності в державі, що в свою чергу забезпечує платоспроможний споживчий попит. І що природно – можливість знайти роботу в Австрії. А в разі спаду – забезпечити стабільність всієї соціальної системи забезпечення.

Робота в Австрії була, є і буде

Станом на 10.04.2017 безробіття становить 11,91%. Це хороший показник для ЄС. А середня заробітна плата, за ключовими секторами економіки цілком порівнянна з доходом німців і бельгійців.

Влади місцевих регіонів лояльно ставляться до питань трудової міграції. Природно за умови, якщо мова йде про заповнення дефіцитних робочих місць, що вимагають специфічної кваліфікації.

Основний обсяг перспектив відкривається для досвідчених технічних фахівців, які зможуть підтвердити свою освіту. Це не виключає можливість працевлаштування в порядку виконання робіт мають сезонний характер.

Зрідка з’являються вакансії без вимоги знання мови і особливого досвіду. Це рідкість, – слід уважно переглядати пропоновані вакансії щоб знайти таке гаряче пропозицію. Пошук такої роботи в Австрії – непроста справа.

Оскільки питання про залучення фахівців в Австрії стоїть гостро, були розроблені і впроваджені програми професійної імміграції та інтеграції. Система в загальних рисах нагадує аналогічну у Великобританії – при необхідному числі балів, надається можливість знайти роботу, і додатково підвищуються шанси отримати вид на проживання. Про способи пошуку, а також вакансіях і зарплатах в 2017-2020 роках поговоримо в цій статті.

ЗМІСТ

  1. Як можна виїхати працювати
  2. Дозволи – види і способи отримання
  3. Розмір зарплат
  4. Проблеми комунікації – знання мови
  5. Додаткові можливості – «Наставництво»
  6. Висновки

 

1.Як можна виїхати працювати в Австрію

Перша вимога – знання державної мови. Про це ми поговоримо нижче.

Друга вимога — відповідність кваліфікації певним критеріям – викладеними на сайті – berufsanerkennung.at. Також в різних землях Австрії діють квоти на фахівців з-за кордону, тобто відсоток працевлаштованих іноземців в Австрії не повинен перевищувати законодавчо встановленого ліміту.

Ви завжди можете перевірити свіжі вакансії на нашому порталі.

2.Дозволу пов’язані з роботою в Австрії – види і способи отримання

rabota_v_avstrii

За видачу дозволів на роботу в Австрії несе відповідальність Суспільна служба зайнятості АМЅ

Тип дозволу, який потрібно, залежить від:

  • типу діяльності
  • протяжність діяльності
  • необхідної кваліфікації

Додаткова інформація доступна на сайті http://www.migration.gv.at/ присвяченому міграції.

Блакитна карта ЄС (Blue Card EU)

Карта видається іноземним фахівцям високої кваліфікації з країн, що не входять ЄС на строк до 2 років. Вона дає право на проживання та працевлаштування в Австрії, у разі наявності трудової оферти від роботодавця. Особливо слід зазначити, що така оферта може бути запропонована, у разі якщо претендентів на дану вакансію серед громадян ЄС немає.

Обов’язкові вимоги:

  • контракт на термін від одного року;
  • вища освіта (термін навчання не від трьох років);
  • рівень кваліфікації – відповідати вимогам оферти;
  • передбачуване винагороду, в 1,5 і більше раза перевищує середньорічний показник в Австрії.

Термін оформлення Блакитної картки ЄС становить два місяці з моменту звернення.

The Red-White-Red Card – RWR – Card

Карта доступна для наступних категорій іноземних працівників шукають роботу в Австрії:

  • фахівці видатної кваліфікації.
  • Працівники галузей, в яких відчувається гострий дефіцит робочої сили
  • Випускники австрійських вузів.
  • Керівники власних компаній.
  • Керівники або менеджери вищого рівня.

Для цього типу застосовується особлива система нарахування балів, в залежності від віку, освіти, досвіду в професії, мовних навичок, наукових та професійних здобутків.

Для подачі заявки на RWR Card необхідно з’ясувати, яка кількість балів ви можете набрати на Австрійському міграційному порталі migration.gv.at. Для успішного отримання карти потрібно від 50 до 70 пунктів в залежності галузі і категорії.

Заявки на RWR Card розглядаються два місяці.

Перед подачею заявки на роботу в Австрії потрібно знайти Австрійського роботодавця, підписати з ним трудовий договір. При першій видачі карта діє 1 рік. По закінченню року слід подати заяву на RWR Card plus, яка прибирає деякі обмеження працевлаштування на ринку праці.

The Jobseeker Visa

Один з найбільш зручних способів працевлаштування в Австрії, коли робота шукається в момент перебування у своїй країні. Видача передбачена для фахівців високої кваліфікації терміном на 6 місяців, протягом яких, необхідно знайти робоче місце в австрійській компанії. Так само діє бальна система.

3. Розмір зарплат

Пошук високооплачуваної роботи в Австрії – непросте завдання. І коли ти працюєш над завданням, то очікуєш такий же результат.

Дати відповідь на це питання, чи можуть дані про доходи податкової статистики.

З цією метою Науково – дослідний інститут нерівності Віденського університету економіки оцінив дані всіх осіб, які заплатили прибутковий податок в податкову інспекцію.

На цьому сайті наведена інтерактивна таблиця зарплат в Австрії, яка дозволяє визначити рівень доходу при заданих параметрах – тип роботи, стать, вік – повний або скорочений робочий день та інші критерії.

Згідно з даними цього дослідження – середній дохід в місяць по всій території Австрії (середнє арифметичне за всіма професіями):

• Чоловіки становить – 3.149,90€;

• Жінки становить – 2.943,40€.

При розбивці за віком –

Для чоловіка:

• До 25 років – 2.153,77€;

• Від 26 до 35 років – 2.926,64€;

• Від 36 до 45 років – 3.472,28€;

• Від 46 до 55 років – 3.666,81€;

• Від 56 до 65 років – 4.037,44€.

Для жінки:

• До 25 років – 1.812,01€;

• Від 26 до 35 років – 2.652,47€;

• Від 36 до 45 років – 2.689,03€;

• Від 46 до 55 років – 3.048,76€;

• Від 56 до 65 років – 3.912,59€.

Вік

Чоловіки

Жінки

До 25 років

2.153,77€

1.812,01€

Від 26 до 35 років

2.926,64€

2.652,47€

Від 36 до 45 років

3.472,28€

2.689,03€

Від 46 до 55 років

3.666,81€

3.048,76€

Від 56 до 65 років

4.037,44€

3.912,59€

График зарплат австрия окончательный

Цифри, які можна знайти в інтернеті – кажуть, що середній дохід в Австрії становить близько 2.105,96€ в місяць – як ми можемо бачити, не відповідають дійсності. Це цифра має право на існування, якщо брати в облік дохід всіх статей, усіх професій, роботу, як на півставки, так і повний робочий день, і вік від 18 до 99 років. Слід сказати, що така середня температура по лікарні, не інформативна. Важко собі уявити, що плануючи переїзд, ви будете працювати півдня, і вам при цьому більше 65 років.

4.Проблеми комунікації – знання мови

 

Часто доводиться чути питання – як знайти роботу в Австрії? Насправді починати треба з вивчення мови. Робота в Австрії вимагає доброго знання англійської або німецької мов.

Рівень володіння мовою вимагається, підтверджувати шляхом надання відповідного сертифіката. А для видачі ВНП може знадобитися знання мови на рівні А-2 європейської класифікації.

 

Для вирішення цього питання існує маса варіантів, від пошуку курсів, до занять з використанням відео конференцій. Центр інтеграції Австрії пропонує сайт, – Sprachportal який дозволяє вчитися німецької мови безкоштовно з вправами і відео по темах, що мають відношення до повсякденного життя, а також інтерактивних подкастів. Крім того, ви можете вивчати німецьку мову на мову порталу цілодобово, перевірити свої мовні навички безкоштовно, і підготуватися до тестів – вдома і на ходу.

Для того щоб забезпечити успішну інтеграцію, придбання необхідних мовних навичок має вирішальне значення. Крім того, якщо все-таки зважитеся на переїзд, центр інтеграції так само надає курси німецької мови. Тому ОІВ пропонує мовні курси для визнання академічних кваліфікацій, ІТ-курси, заняття в конкретних професійних областях, як охорона здоров’я та інших. Пропозиція орієнтована на потреби іммігрантів в цілях сприяння їх успіху в освіті, в трудовій діяльності, і в їх кар’єрі, з використанням спеціалізованих форматів навчання. Розташування курсів в регіоні вашого перебування, ви завжди можете знайти на сайті http://www.integrationsfonds.at/en/locations.

В цілому – якщо ви вирішили, що хочете працювати в Австрії – слід бути готовим вивчити мову.

Чим вище буде ваш навик знання мови, тим простіше вам буде знайти гідну роботу в Австрії і отримувати хорошу зарплату.

5. Додаткові можливості – «Наставництво»

Інтеграційні центри Австрійського фонду інтеграції (ОІВ) також пропонують регулярні семінари інтеграції за темами роботи та кар’єри в Австрії, які забезпечують підтримку для успішного старту на ринку праці.

Крім того, існує цікава програма – «Наставництво для успіху». Австрійський інтеграційний фонд, у співпраці з австрійськими економічними палатами (ПКЕ) і AMS, фінансує спеціальну ініціативу під назвою «Наставництво для мігрантів», програма для фахівців високої кваліфікації. Ця програма успішно реалізується у всіх федеральних землях у співпраці з австрійською економічною палатою. Вона включає в себе досвідчених діячів зі світу бізнесу, які використовуючи свої знання, забезпечать необхідну підтримку. Термін дії програми – від шести місяців. Мета програми – допомога в інтеграції в австрійський ринок праці. Більш детальна інформація доступна на порталі фонду інтеграції http://www.integrationsfonds.at/themen/weiterbildung/mentoring/.

Що стосується роботи в Австрії для українців і знайти роботу, і потрапити на стажування українцю багато легше, ніж жителям інших країн пострадянського простору. Це пов’язано з досить лояльним ставленням влади, кілька наляканих біженцями з Близького Сходу.

 

6. Висновки

Для того що б знайти роботу в Австрії слід виконати просту послідовність дій. Для цього слід почати з двох речей – підтвердити рівень освіти, яке буде профільним для вашої роботи в Австрії, а потім вивчити мову німецьку. При цьому уважно з’ясувати, який рівень володіння мовою необхідне для конкретної вакансії. Потім – пошук роботодавця. Найбільш простий – знайти адекватного посередника, або ж вивчити наш сайт – він як раз і спрямований на те, щоб спростити для вас пошук роботи в Австрії, і знайти вакансію подібним чином. Далі – ви вступаєте в комунікацію з роботодавцем, і паралельно перевіряєте, на який тип дозволу на роботу ви можете претендувати.

Пошук кваліфікованої роботи в Австрії – досить абиционзная завдання. І як всяка велика задача – вона дає вагомі результати. Ваші витрати часу і сил окупляться багаторазово.

Бажаємо вам успіхів!

Інші матеріали по цій темі:

rabota_v_avstrii_3

  1. Що таке блакитна карта ЄС?
  2. Основні принципи пошуку роботи закордоном
  3. Хто затребуваний після 45? – Реальні пропозиції на зарубіжному ринку праці
  4. Вивчаємо переваги введення безвиза з ЄС
  5. Проблеми і страхи еміграції