Віталій Кличко про напруженість із Росією: Ми готуємось до будь-яких можливих варіантів

Віталій Кличко, мер Києва, суворо попередив Росію про наявність її військ біля кордону з Україною.

«Ми готуємось до будь-якого розвитку подій. У разі ескалації (…) ми маємо бути готові захищати незалежність та цілісність нашої країни, і цивільна оборона також має бути готовою», — сказав Кличко в інтерв’ю CNN.

“Ми сподіваємося, що цього ніколи не відбудеться, це найгірший сценарій, але ми маємо бути готові”, – додав він.

Напруженість у районі українсько-російського кордону, де зосереджено понад 100 тисяч російських військовослужбовців, зберігається вже кілька місяців. Кличко сказав, що переймається російськими збройними силами, але це може бути просто тактика «демонстрації м’язів».

Мер Києва розкритикував переговори у Швейцарії та Бельгії за те, що Україну не запросили взяти участь у зустрічах на високому рівні, та назвав їх «геополітичною» грою. “Усі говорять про Україну без України”, – сказав він.

«Без постачання зброї до цього регіону, без фінансової підтримки, без пропаганди цей конфлікт ніколи б не розвинувся. Все перебуває під контролем Російської Федерації», – заявив мер Києва.

Тим часом аналітики Conflict Intelligence Team попереджають, що за останній тиждень Росія перекинула з Сибіру та Далекого Сходу сотні одиниць військової техніки, у тому числі реактивні системи залпового вогню “Град” та “Ураган”, танки та піхоту, а також додаткові ударні вертольоти.

Також було помічено танки 5-ї танкової бригади з Бурятії, які брали участь у боях за Дебальцеве на сході України.

Таке широке розгортання сил може бути пояснено локальними навчаннями.