Індуси застосовують коров’ячий гній проти COVID-19

“У штаті Гуджарат на заході Індії віруючі раз на тиждень ходять на коров’ячі ферми, щоб покрити свої тіла коров’ячим гноєм і сечею в надії, що це підвищить їх імунітет до коронавірусу або допоможе їм одужати”. Про це повідомляє Euronews.

В індуїзмі корова є священною твариною – символом життя і землі, і на протязі століть індуси використовували коров’ячий гній для прибирання своїх будинків і для молитовних ритуалів, вважаючи, що він має лікувальні і антисептичні властивості.

“Сюди приходять навіть лікарі. Вони вважають, що ця терапія покращує їх імунітет, і вони можуть без страху піклуватися про пацієнтів», – сказав Гаутам Маніла Бориса, молодший менеджер фармацевтичної компанії. Він підтвердив, що ця практика допомогла йому вилікуватися від COVID-19 в минулому році.

Поки учасники ритуалів чекають, коли суміш гною і сечі на їх тілах висохне, вони обіймають корів або віддають їм данину поваги і практикують йогу, щоб підвищити свій рівень енергії. Потім покриття промивають коров’ячим молоком або пахтою.

Лікарі та вчені в Індії та в усьому світі неодноразово застерігали від альтернативних методів лікування COVID-19, заявляючи, що вони можуть привести до помилкового почуття безпеки і ускладнити проблеми зі здоров’ям.

«Немає ніяких конкретних наукових доказів того, що коров’ячий гній або сеча допомагають підвищити імунітет проти COVID-19, вони повністю засновані на упередженнях», – сказав доктор Джаялал, національний голова Індійської медичної асоціації. «Є також ризики для здоров’я, пов’язані з розмазуванням або вживанням цих продуктів – ряд захворювань може передаватися від тварин до людини».

Є також побоювання, що ця практика може сприяти поширенню вірусу, оскільки в ній беруть участь люди, які збираються групами.

Пандемія коронавіруса завдала величезної шкоди Індії: на даний момент зареєстровано 22,66 мільйона випадків захворювання і 246 116 смертей. Експерти кажуть, що фактичне число може бути в 5-10 разів більше, і громадяни по всій країні борються за лікарняні ліжка, кисень і ліки. Багато з них помирають через відсутність лікування.