МАГАТЕ: Іран збагачує уран за допомогою вдосконалених центрифуг

Іран почав збагачення урану з використанням сучасних центрифуг IR-4 на своєму підземному заводі зі збагачення палива в Натанзі. Про це повідомило агентство Reuters з посиланням на звіт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

«15 березня 2021 року Агентство підтвердило, що Іран почав постачати каскад з 174 центрифуг IR-4, вже встановлених в Натанзі, гексафторидом природного урану UF6», – йдеться в повідомленні.

“Ісламська Республіка також повідомила про плани встановити другий каскад центрифуг IR-4 в Натанзі”, – йдеться в заяві ЗМІ.

Тегеран також збагачує уран на своєму заводі в Форді.

Сполучені Штати повинні діяти швидко, щоб відновити ядерну угоду з Іраном, тому що після того, як почнуться президентські вибори в Ісламській Республіці, в найближчі місяці навряд чи щось можна буде змінити. Про це попередив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф.

18 червня в Ірані відбудуться президентські вибори. Заріф попередив, що їм доведеться чекати майже 6 місяців, протягом яких не робитимуться серйозні дії щодо врегулювання розбіжностей з США.

Перед Центром європейських політичних досліджень Заріф повторив прохання Тегерана про те, щоб Вашингтон спочатку зняв санкції.

«Європейці звикли до компромісу. Іран і Сполучені Штати – ні. Американці звикли до нав’язування, а ми – до опору. Тепер пора вирішити, чи йти на компроміс і повертатися до ядерної угоді чи ні “, – заявив Заріф.

Він не побачив ніяких змін в американській політиці при Джо Байдена в порівнянні з політикою його попередника Дональда Трампа.