Великобританія закликає Китай до діалогу з Гонконгом в річницю декларації 1984 року

За повідомленням Reuters, «Сполучене Королівство закликало Китай почати діалог з протестуючими в Гонконзі і виконати зобов’язання, взяті 35 років тому в китайсько-британської спільної декларації».

Договір, підписаний 19 грудня 1984 года, обіцяє, що високий ступінь автономії Гонконгу залишиться незмінним протягом 50 років після повернення колишньої британської колонії до складу Китаю в 1997 році.

Але побоювання, що Китай може почати обмежувати автономію, призвели до часто насильницьких вуличних протестів на території Гонконгу.

«Угода між Сполученим Королівством та Китаєм прояснила, що високий рівень автономії, прав і свобод Гонконгу залишиться незмінним протягом 50 років»,- заявив міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб.

«Зобов’язання, прийняті Китаєм, включаючи право на свободу вираження поглядів, незалежну судову систему і верховенство закону, мають найважливіше значення для процвітання і способу життя Гонконгу»,- додав він.

Рааб сказав, що Великобританія серйозно ставиться до цих зобов’язань. «Єдиний спосіб забезпечити майбутній успіх і стабільність Гонконгу – це поважати їх і вирішувати законні проблеми жителів Гонконгу за допомогою конструктивного політичного діалогу».