Чистка серед вищих верств в Саудівській Аравії

BBC повідомила про чистку саудівської еліти. Указ, підписаний від імені короля Салмана, звільнив низку високопоставлених чиновників. Серед тиранів були двоє членів правлячої династії Ер-Ріяда (аль-Сауд). Принц Фахад бін Турки був звільнений з посади командира військової коаліції, очолюваної Саудівською Аравією, в Ємені, а його син Абдулазіз бін Фахад подав у відставку з поста заступника губернатора північної провінції Аль-Джуф.

Крім двох аристократів, з постів були звільнені ще чотири високопоставлених чиновника, імена та посади яких не розголошуються.

Указ монарха говорив, що шестеро осіб вчинили фінансові махінації в особливо великих розмірах.

У британській медіакорпорації додали, що чистку, швидше за все, зробив наслідний принц Мухаммед бен Салман, який в 2016 році став де-факто главою держави королівства Аравійський півострів.

«Звільнення були продиктовані бажанням принца усунути можливих суперників на престол. У Саудівській Аравії немає конституції і, відповідно, чітких правил успадкування влади », – повідомляє BBC.

Князь отримав міжнародну підтримку після того, як оголосив про масштабну кампанію проти корупції в країні. Проте, він піддався критиці за вбивство в 2018 році журналіста з Ер-Ріяда і урядового критика Джамаля Хашогі в консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, а також за спробу вбивства колишнього офіцера секретної служби монархії в Канаді близько двох років тому.