Барселона: Протести під час візиту короля. «Гільйотина для сатрапів»

Більше 1000 каталонських сепаратистів протестували в понеділок на вулицях Барселони проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до міста. Деякі протестувальники намагалися заблокувати вхід для учасників церемонії ходи монарха.
Протести почалися перед полуднем в центрі міста, де прихильники відділення Каталонії від Іспанії перекрили кілька вулиць. У другій половині дня демонстранти заблокували проспект Діагональ, одну з головних магістралей столиці регіону.
За дві години до вечірньої церемонії нагородження Фонду принцеси Жерони, на яку прибув король Філіп VI зі своєю дружиною і дочками, сепаратисти почали блокувати вхід до конгрес-центру – місця проведення урочистостей. Довелося втрутитися поліції.
Перед конгрес-центром Барселони сепаратисти вигукували антимонархічні гасла на підтримку відділення Каталонії. На деяких плакатах були гасла: «У нас немає короля» і «Гільйотина для сатрапів».
Серед мітингувальників з’явилося кілька депутатів каталонського парламенту з сепаратистських угруповань, лівих республіканців Каталонії, а також блоку Разом для Каталонії. Одним з учасників протесту був Ернест Марагалл, який в період з травня по листопад 2018 року відповідав за зовнішні зв’язки в регіональному кабінеті Куім Торра.
Пізно ввечері в Барселоні відбулася маніфестація на підтримку короля Філіпа VI. У заході брали участь, зокрема, депутати правоцентристської Народної партії.
Щоденна газета El Periodico, яка публікується в Каталонії, повідомила, що кілька поліцейських формувань стежили за безпекою церемонії в понеділок, в тому числі понад 1100 офіцерів з антитерористичних підрозділів.