Олег Сенцов отримав премію Сахарова

Олег Сенцов отримав премію Сахарова з річною затримкою. У минулому році Європарламент нагородив українського режисера премією за свободу думки. Цю звістку Сенцов отримав у російській в’язниці. Сьогодні він уже на свободі.
Олег Сенцов був засуджений до 20 років позбавлення волі за підготовку терористичних актів проти російського уряду в Криму. Правозахисні організації назвали судовий процес проти нього несправедливим. Європейська громадськість виступила на захист українського режисера. Театральні вистави і покази фільмів починалися з заклику до звільнення. 6 вересня цього року Сенцов був звільнений. Тепер він також отримав нагороду за мужню боротьбу за справедливість і здатність надихати людей, не побоюючись наслідків.
У заяві у відповідь Олег Сенцов зазначив: «Незважаючи на внутрішні проблеми, Європейський Союз розвивається. Я думаю, що це хороший приклад для нас. Тому що є одна країна, найбільший в світі єврооптиміст – це Україна. Для нас немає іншого шляху розвитку, і це питання виживання як країни ».