В’єтнам провів першу в світі трансплантацію долоні від живого донора

“Супутник” повідомляє, що у В’єтнамі успішно завершена перша пересадка живої донорської долоні іншому пацієнту.

Втручання тривало 8 годин. Це було зроблено у військовій лікарні в Ханої.

Заступник директора лікарні сказав, що операція була проведена 21 січня, а одержувачем є 31-річний чоловік, який втратив ліву долоню в результаті нещасного випадку на роботі в 2016 році. Тепер він може тримати предмети, хоча йому потрібно від 6 місяців до 1 року, щоб навчитися використовувати свою нову руку як власну.

Донор був госпіталізований 3 січня після того, як його рука була поранена в результаті нещасного випадку. Він переніс три операції, але інфекція в лікті і декількох м’язах переросла в гангрену, що вимагало ампутації всієї його руки.

Однак на долоні не було пошкоджень, і її можна було пересадити.

Лікарня пояснює, що пересадка рук набагато складніше, ніж інших органів, тому що в них багато сухожиль, м’язів і суглобів.

На щастя, між донором і реципієнтом було багато спільного-від зіставлення в групі крові до деяких характеристик імунної системи.

За даними лікарні, на сьогоднішній день в світі відомо 89 випадків пересадки кінцівок, у тому числі 24 в США, 13 в Китаї і 11 у Франції. Однак жодне з втручань не знаходиться на долоні від живого донора.