18 місяців в’язниці для людини, яка дала Макрону ляпас

“Французька прокуратура зажадала 18 місяців в’язниці за ляпас президенту Франції Еммануелю Макрону”, – повідомляє AFP.

Прокурор назвав ляпас 28-річного Деміена Таррелла «абсолютно неприйнятним актом навмисного насильства».

Тарреллу, який знаходиться під вартою після інциденту у вівторок і чиє хобі – середньовічна історія, загрожує максимальне покарання у вигляді трьох років в’язниці і штраф в розмірі 45 000 євро після звинувачення в нападі на урядовця.

Пізніше суд в південному місті Валанс засудив Тарелла до 18 місяців в’язниці і 14 місяців умовно.

28-річний чоловік показав в суді, що його напад було імпульсивним і незапланованим і був спровокований гнівом на «занепад» Франції.

Таррелл зізнався, що вдарив президента «досить жорстоким» ляпасом. «Коли я побачив його доброзичливий фальшивий погляд, я відчув огиду і люто відреагував», – сказав він в суді, додавши: «Це була імпульсивна реакція … Я сам був здивований насильством».

Хоча Таррелл сказав, що він і його друзі подумували принести яйце або торт, щоб кинути в президента, він сказав, що вони відмовилися від цієї ідеї – і наполягав на тому, що ляпас був навмисним.

«Я думаю, що Еммануель Макрон уособлює занепад нашої країни», – наполягав він, не пояснюючи, що саме мав на увазі.

Таррелл сказав суду, що він підтримує економічні протести жовтих жилетів, які потрясли президентство Макрона в 2019 році. Він сказав слідчим, що у нього були праві чи крайні праві політичні переконання, але, на думку прокуратури, він не був членом партії або групи.

Макрон відмовився коментувати судовий процес, але наполягав на тому, що «ніщо не виправдовує насильство в демократичному суспільстві, ніколи».