Байден та Путін прийняли пропозицію Макрона про зустріч на найвищому рівні

“Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін прийняли пропозицію французького колеги Еммануеля Макрона зустрітися для обговорення ситуації в Україні та безпеки в Європі. Умова Байдена полягає в тому, щоб Москва не вторгалася в Україну”, – повідомляє CNN. Очікується, що французька сторона організує зустріч.

“У неділю ввечері Макрон і Путін майже дві години розмовляли телефоном, при цьому основною темою обговорення була необхідність пошуку дипломатичного рішення для деескалації ситуації”, – повідомляє Reuters з посиланням на Єлисейський палац.

Потім Макрон провів переговори із президентом України Володимиром Зеленським. Київ також планує взяти участь у майбутньому саміті. Найближчими днями міністри закордонних справ Росії та Франції зустрінуться, щоб обговорити його реалізацію.

«Ця дипломатична робота має проводитись за участю всіх зацікавлених сторін (європейців, союзників, росіян та українців), щоб за певних умов можна було провести саміт та встановити новий порядок миру та безпеки в Європі», — йдеться у повідомленні Єлисейського палацу.

Також повідомляється, що Макрон та Путін домовилися спробувати домогтися припинення вогню на сході України. Вони погодилися з необхідністю якнайшвидшого проведення засідання Тристоронньої контактної групи з цього питання.

Макрон та Путін також визнали необхідність відновлення роботи в рамках нормандського формату.

«Для проведення цієї роботи в серйозних умовах глави держав двох країн взяли на себе тверді зобов’язання вжити всіх можливих кроків, щоб уникнути ескалації, а також знизити ризики миротворчої діяльності», — йдеться у повідомленні Єлисейського палацу.

Тим часом, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн попередила, що західні санкції у зв’язку з вторгненням Росії в Україну «по суті відріжуть Росію від міжнародних фінансових ринків» і серйозно нашкодять її економіці. Проте вона сказала, що санкції не повинні застосовуватися негайно, і що дипломатичному рішенню кризи треба дати шанс.

Зі свого боку, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав країни Євросоюзу надати нашій країні перспективу членства у спільноті. З його слів, це буде чіткий сигнал для Росії.