Шість країн Африки вироблятимуть мРНК-вакцини

“Всесвітня організація охорони здоров’я заявляє, що шість африканських країн – Єгипет, Кенія, Нігерія, Сенегал, Південна Африка та Туніс – стануть першими на континенті, хто отримає технологію, необхідну для виробництва мРНК-вакцин”, – повідомляє Reuters.

Проект з передачі технологій, запущений минулого року, спрямований на те, щоб допомогти країнам з низьким та середнім рівнем доходу виробляти мРНК-вакцини у великих масштабах та відповідно до міжнародних стандартів.

Технологія мРНК використовувалася такими компаніями як Pfizer-BioNTech і Moderna для своїх вакцин проти COVID-19.

ВООЗ створила свій глобальний центр передачі технологій мРНК після того, як компанії надали перевагу продажам вакцин урядам, які можуть заплатити найвищу ціну. Це означало, що країни з низьким та середнім рівнем доходу залишилися в черзі на засіб боротьби з COVID-19.

Генеральний директор ВООЗ «Тедрос Аданом Гебреісус» заявив, що пандемія коронавірусу показала, що покладатися на кілька компаній у постачанні глобальних суспільних благ як недалекоглядно, так і небезпечно.

За його словами, у середньостроковій та довгостроковій перспективі найкращий спосіб впоратися з надзвичайними ситуаціями в галузі охорони здоров’я та досягти загального охоплення послугами охорони здоров’я — це збільшити потенціал усіх регіонів із виробництва необхідних їм товарів медичного призначення.

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса високо оцінив цю ініціативу та закликав глобальну схему розподілу вакцин COVAX та альянс із вакцин GAVI закуповувати вакцини у місцевих виробничих центрах.

Він сказав, що відсутність ринку для вакцин, вироблених в Африці, повинна турбувати нас усіх, додавши, що такі організації, як COVAX і GAVI, повинні взяти на себе зобов’язання купувати вакцини у місцевих виробників.