Три ірландські партії підписали коаліційну угоду через чотири місяці після виборів

Ірландські партії Fina Foil, Fina Gale і Greens підписали сьогодні угоду про формування нового коаліційного уряду.

У разі схвалення постійними членами партії протягом наступних 10 днів, країна, нарешті, вийде з глухого кута, який виник після парламентських виборів 8 лютого, які не дали явного переможця і ускладнили формування правлячої більшості.

Дві центристські партії повинні схвалити угоду з більш ніж половиною голосів своїх членів, в той час як менша партія зелених вимагає дві третини. Ці три партії хочуть, щоб новий уряд було сформовано до кінця червня, оскільки роздроблений парламент не може прийняти ніяких нових законів, в тому числі пакет на 6,5 млрд. євро для підтримки підприємств в подоланні кризи, викликаної коронавірусом.

Лідери двох центристських партій, які є історичними суперниками, по черзі будуть прем’єр-міністрами. Очікується, що Майкл Мартін з Fina Foil буде першим, хто очолить кабінет, і в другій половині терміну повноважень уряду (у 2022 році) його змінить нинішній прем’єр-міністр Лео Варадкар з Fina Gail.

Програма, схвалена трьома сторонами, передбачає рух до збалансованого бюджету і з часом подолання поточного бюджетного дефіциту.