ВООЗ: зростання числа діабетиків у світі

“Число людей з діабетом в світі збільшилося в чотири рази за останні 40 років”, – сказав Тедрос Аданом Гебрехесус, генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

За даними ВООЗ, 14 квітня, в день 100-річчя відкриття інсуліну, організація представила глобальну угоду по боротьбі з діабетом, яка повинна стимулювати зусилля щодо запобігання хворобі і гарантувати, що всі, хто потребують, отримають лікування.

«Необхідність прийняття термінових заходів по боротьбі з діабетом очевидна, як ніколи. Число людей з діабетом збільшилася в чотири рази за останні 40 років. Це єдине серйозне неінфекційне захворювання, при якому ризик передчасної смерті збільшується, а не зменшується. Як показують статистичні дані, велика кількість людей, які перебувають у важкому стані в лікарні з COVID-19, страждають діабетом», – йдеться в заяві глави ВООЗ.

Організація зазначає, що одним з найбільш актуальних напрямків в цьому питанні є розширення доступу до діагностики діабету і ліків, таких, як інсулін, в країнах з низьким і середнім рівнем доходів.

«Договір також спрямований на стимулювання прогресу шляхом встановлення глобальних цілей щодо лікування діабету. Він також закликає уряди виконувати зобов’язання по включенню профілактики і лікування діабету в базовий пакет медичних послуг і забезпечення загального медичного обслуговування»,- заявила ВООЗ.