ВООЗ закликала країни захистити підлітків від електронних сигарет

“Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликала світову спільноту посилити регулювання ринку електронних систем доставки нікотину (ЕСДН), включаючи електронні сигарети, для максимального захисту здоров’я дітей і підлітків”, – повідомляє ТАСС. Звіт, опублікований вчора в Женеві, звертає увагу на той факт, що в багатьох країнах світу ця сфера залишається поза регулювання.

«Електронні системи доставки нікотину часто пропонуються дітям і підліткам продавцями тютюнових виробів і пов’язаними з ними підприємствами, які використовують тисячі привабливих ароматів і вводять в оману заявами про свої продукти», – повідомили експерти.

ВООЗ стурбована тим, що діти звикають до них і згодом з більшою ймовірністю почнуть вживати тютюн. Організація рекомендує урядам прийняти правила проти використання ЕСДН некурящими.

Нікотин викликає сильну залежність. За словами генерального директора ВООЗ Тедроса Аданома Гебреісуса, електронні системи доставки нікотину шкідливі і потребують більш суворому регулювання. За його словами, в країнах, де вони ще не заборонені, уряди повинні вжити заходів для захисту здоров’я населення. Дітям, молодим людям та іншим вразливим групам не можна дозволяти звикати до ЕСДН.

У 79 країнах діють різні обмежувальні заходи, такі як заборона на використання цих систем в громадських місцях, рекламу і спонсорство. При цьому в 84 країнах немає обмежень з цього питання.

За оцінками експертів, в даний час в світі налічується більше 1 мільярда курців, 80% з яких – жителі країн з низьким і середнім рівнем доходів на душу населення. Нікотин вбиває близько 8 мільйонів чоловік щороку, близько мільйона з яких є пасивними курцями.