The Washington Post: Росія і Китай посилюють свій вплив у світі завдяки своїм вакцинам

“Росія і Китай посилюють свій вплив на світовій арені завдяки власним вакцинам проти нового коронавіруса і готовності постачати їх іншим країнам. У той же час Сполучені Штати втрачають позиції, оскільки вони залишаються осторонь і зосереджуються на створенні резервів всередині країни”,- повідомляє The Washington Post.

У новій області «вакцинної дипломатії» є два підходи: акумулювати або ділитися. Перший підхід застосовується Сполученими Штатами, і ця ситуація свідчить про відхід США з міжнародної арени за нинішньої адміністрації Трампа.

Прикладом іншого підходу є Китай і Росія, які поспішили поділитися своїми вакцинами, створеними державами, з країнами, які борються один з одним за свої запаси. Таким чином, вони потрапляють в ситуацію, яка дозволяє їм використовувати процес для розширення своїх політичних і економічних інтересів.

Російська вакцинна дипломатія є частиною більш широкого прагнення Володимира Путіна підтвердити статус країни, як провідної світової держави. У статті йдеться про те, що навіть назва першої вакцини проти коронавіруса «Супутник V» відноситься до часу суперництва за першість у космосі під час холодної війни в 50-х роках минулого століття.