Річна орендна плата менше 1 євро в Німеччині: ласкаво просимо в поселення Фугеррай

Квартал Фугерроів – одна з найбільших туристичних визначних пам’яток Аугсбурга. Але це набагато більше: мальовничий район в центрі баварського міста – найстаріше соціальне поселення в світі. Він називається Фуггерай і був створений 500 років тому для малозабезпечених жителів міста.

Той, хто хоче тут жити, повинен виконати кілька умов. Вони були запроваджені ще в 1521 році багатим Аугсбургським купцем Якобом Фугерром. У «будинках для бідних» жили робітники і ремісники, які ледве зводили кінці з кінцями. Умовою була чесність і пошук роботи. Жебраків не приймали. За словами Якоба Фугерра, про них повинні були подбати міська влада і церква.

І ще кілька умов: в кварталі Фугеррів розміщувалися тільки уродженці Аугсбурга, які теж повинні були бути католиками і тричі в день молитися за здоров’я свого благодійника Якоба Фугерра. Щорічна рента, необхідна від них, становила 1 рейнський гульден, що в ті часи відповідало тижневій заробітній платі ремісника.

Сьогодні, через 500 років, орендна плата залишається колишньою – з жителів кварталу стягується 88 центів на рік. Навіть сьогодні ті, хто проживає там, повинні бути католиками, але чи моляться вони три рази на день за здоров’я засновника поселення – це важко контролювати.

Ілона Барбер проживає в кварталі вже шість років. Через свою невелику пенсії їй було важко платити за квартиру, тому вона була дуже втішена, коли їй сказали, що її заява на проживання в Фуггераї була схвалена. З тих пір 71-річна жінка жила з двома собаками, двома кішками і шістьма птахами в квартирі в кварталі Фугеррів. «Я дуже ціную солідарність між людьми, які тут живуть. І, звичайно ж, той факт, що мені не потрібно рахувати кожну копійку», – каже жінка.

Два соціальні працівники піклуються про людей в Фуггераї – вони відповідають на прохання про розміщення, виступають посередниками у врегулюванні можливих конфліктів, допомагають в контактах з адміністрацією і т. д.

Очікується, що в обмін на цю допомогу жителі кварталу будуть брати участь у спільному житті, наприклад, в якості нічного сторожа, оскільки ворота поселення в місто закриваються після 22:00. І будь-хто, хто хоче увійти на його територію після цієї години, зобов’язаний заплатити нічному сторожу 50 центів за вхід.