Чехія хоче замінити посла Китаю в Празі

Прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіс закликав Китай змінити посла в Чеській Республіці після того, як китайське посольство направило чеській владі лист з погрозами, сказав Рейтер, зазначивши, що ці події можуть ще більше погіршити напруженість у відносинах між двома країнами.

У січні посольство Китаю в Празі повідомило в листі, направленому в офіс президента Чехії, що Пекін завдасть удару у відповідь по чеським компаніям, що працюють в Китаї, якщо тодішній голова Сенату Чехії Ярослав Кубера зробить запланований візит у Тайвань. У листі також згадувалися конкретні чеські компанії, що знаходяться під загрозою зникнення, в тому числі Skoda Auto, дочірня компанія Volkswagen, і компанія, що надає іпотечний кредит.

Тим часом Кубера помер, перш ніж здійснити візит на острів. За словами чеського телебачення, його наступник на посту Мілош Вістерчіл, ймовірно, змусить Китай замінити свого посла, і Бабіш підтримає це прохання.
«Ця людина зайшла занадто далеко, і те, що вона написала, абсолютно неприйнятно, ми повинні це відкинути», – сказав Бабіш, цитуючи телебачення.

Високопоставлені чеські політики, включаючи президента Мілоша Земана, який в останні роки прагне до тісніших зв’язків з Китаєм, зустрінуться в середу для регулярних дебатів з питань зовнішньої політики і, як очікується, виступлять в цьому питанні.
Дипломатичні відносини між двома країнами в минулому році охололи, коли міська влада Праги висловила підтримку Тибету і зажадала внесення змін до Угоди про партнерство Прага-Пекін щодо політики Китаю відносно Тайваню.

Китай розглядає Тайвань як частину своєї території та нав’язує модель «Одна країна, дві системи», яку Тайвань відкидає.

Уряд Бабіша неодноразово заявляв, що дотримується політики «єдиного Китаю».
У сьогоднішній заяві МЗС Тайваню заявив, що, незважаючи на погрози Пекіна, він буде продовжувати поглиблювати обміни та співробітництво з Чеською Республікою.