Росія ввела в експлуатацію першу в світі плавучу атомну електростанцію

“Перша плавуча атомна електростанція «Академік Ломоносов», розташована на Чукотському півострові в північно-східному Сибіру, ​​була введена в експлуатацію сьогодні після отримання позитивного висновку «Росприроднагляду» і підтвердження від «Ростехнагляду», що станція побудована відповідно до вимог. Про це йдеться в повідомленні концерну “Росенергоатом” (входить до “Росатом”)”,- повідомляють російські ЗМІ.

«На сьогоднішній день проект по будівництву плавучої атомної електростанції в місті Певек Чукотського автономного округу можна вважати успішно завершеним. Зараз він став одинадцятою атомною електростанцією в Росії і найпівнічнішою в світі »,- сказав Андрій Петров, генеральний директор “Росенергоатому”.

Міжнародний журнал Power визнав цю подію однією з шести ключових подій року в світовій атомній енергетиці.

З часу підключення до енергосистеми плавуча атомна електростанція вже виробила більш 47,3 мільйона кіловат-годин електроенергії і тепер забезпечує 20% споживання електроенергії з Чаун-Билибинского енергетичного центру. А після виведення з експлуатації Білібінської АЕС, плавуча АЕС стане основним джерелом електроенергії для Чукотки.

Перша в світі плавуча атомна електростанція складається з берегової інфраструктури та плавучого енергоблоку «Академік Ломоносов», оснащеного двома реакторами КЛТ-40С електричною потужністю 35 мегават кожен. Потужність плавучої АЕС становить 70 мегават, а теплова потужність – 50 Гкал/год.