ООН надасть 187 мільйонів доларів для допомоги Гаїті

Організація Об’єднаних Націй запросила майже 200 мільйонів доларів на допомогу Гаїті після руйнівного землетрусу два тижні тому.

Нагадаємо, в результаті землетрусу силою 7,2 бала за шкалою Ріхтера загинуло понад 2200 чоловік, більше 12 200 отримали поранення і понад 130 000 домівок були зруйновані.

За даними Служби цивільного захисту Гаїті, від стихійного лиха постраждало майже 800 000 чоловік, і близько 650 000 з них потребують термінової допомоги.

Крім землетрусу, на Гаїті обрушився ураган «Грейс», який викликав проливні дощі, повені та перекрив ряд доріг.

«Щоб відреагувати на кризу, необхідні додаткові людські та фінансові ресурси», – сказав Стефан Дужаррік, прес-секретар Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерріша, після того, як координатор ООН з надзвичайних ситуацій Рамеш Раджасінгем відвідав постраждалий від землетрусу регіон.

Хоча цей землетрус не такий жахливий, як стихійне лихо 2010 року, в результаті якого загинуло більше 300 000 чоловік і було поранено 1,5 мільйона, нинішні наслідки не менш руйнівні.

«Нам потрібна гуманітарна допомога, щоб почати наше відновлення», – сказав прем’єр-міністр Гаїті Аріель Генрі.

«Гаїті і її народ потребують світової солідарності більше, ніж будь-коли, – сказав Бруно Лемаркіс, координатор ООН в Гаїті.

Стихійні лиха обрушилися на Гаїті в той час, коли країну роздирали чвари. 7 липня невідомі особи вбили президента країни Джоуні Мойса. З тих пір насильство в країні неухильно зростало. За даними ООН, не менше 19 000 чоловік емігрували в інші регіони.

Через кілька днів після землетрусу ряд неурядових організацій зосередили свої зусилля на забезпечення потерпілих продуктами харчування і питною водою. Однією з таких неурядових організацій була CORE, заснована актором Шоном Пенном.

Міжнародна організація з міграції також запросила 15 мільйонів доларів на ліквідацію наслідків землетрусу. МОМ також запустила платформу для індивідуальних пожертв. Через неї бажаючі можуть переводити від 1 до 100 доларів найбільш нужденним на Гаїті.