Про соціальну допомогу в Німеччині

Що важливо зрозуміти

Це не ті гроші, які виплачують безумовно просто тому що ви біженці. Це мінімально можливі суми підтримки для того, щоб ви мали дах над головою та не вмирали від голоду та від холоду.

Відповідно, якщо у вас є власні кошти для існування – виплати соц. допомоги або припиняються або пропорційно скорочуються.

Якщо ви отримували виплати, але згодом буде доведено, що ви мали на час їх отримання (зверніть увагу, не взагалі мали, а на час отримання допомоги) власні кошти – у вас можуть вимагати повернення виплачених сум, а то й накладуть штраф.

Усі біженці перші 3 місяці отримують допомогу за так званим параграфом 24. Є винятки для євреїв та німців за національністю та деякими іншими категоріями (вони можуть оформитися за іншими правилами).

Через 3 місяці планують переводити на так званий Hartz IV. Є й інші варіанти: допомога по інвалідності або старості, але це окремі випадки.

Допомога розраховується та виплачується на сім’ю.

Скільки платять

У таборах 163 € дорослим, від 100 € до 115 € дітям. Коли ви залишите табір виплати можуть трохи відрізнятися по землях, але приблизно 330-370 € на дорослого + оплата оренди та комуналки в рамках норми для даного регіону (сума скромна 300 – 600 €, залежно від кількості людей у сім’ї).

Головне – вам надається медичне страхування, яке покриває візити до лікаря, необхідне на думку лікаря лікування та ліки (так, вони теж покриваються страховкою). І навіть окуляри 1 раз на 2 роки покриваються страховкою. Зі стоматологією – історія окрема, але суть проста: все, що потрібно для екстреного лікування або обов’язкових процедур за мінімальним тарифом – безкоштовно.

Допомога у принципі розрахована, щоб покрити ваші місячні потреби і якщо ви щомісяця накопичуєте на своєму рахунку гроші, то для вас допомога надто велика. Те ж стосується отримання грошей від родичів, друзів, чи доброзичливців на рахунок, який декларовано вами в органах соціальної допомоги.

У перші 3 місяці ви маєте права без дозволу (з цим зазвичай проблем не буває, але все має бути зроблено офіційно) працювати. Після 3 місяців – будь ласка. Можливо для українців щось поміняють, але поки що так.

Всі доходи нижче 450 € – це додатковий дохід. Вище це вже основний дохід. Відповідно і оподаткування, і ваш статус та ін. Але який би не був ваш дохід, якщо загальний дохід на сім’ю нижче за прожитковий рівень – ви можете претендувати на соц. виплати.

Органи соціальної опіки мають право частково позбавити вас допомоги, скоротити її на якийсь період або зажадати повернути повністю або частково виплачені суми, якщо можуть показати (не довести – доводити доведеться вам), що ви суттєво порушили умови отримання допомоги. Наприклад: поїхали на тиждень в Україну, або маєте разові, або регулярні доходи, які не задекларували тощо.

В принципі, про якісь свої доходи ви можете звітувати і наприкінці року, щоб зробити розрахунок із державою, але краще заздалегідь обговорити це з вашим куратором.

Джерело: https://t.me/ukr_emigration