400 мільйонів людей загрожують повені, якщо Гренландія продовжить танути

Близько 400 мільйонів людей піддаватимуться прибережній повені щороку до кінця століття, якщо Гренландія продовжить танути зі своїми поточними темпами, попереджають вчені, повідомляє Sky News.

Крижаний покрив Гренландії тане в сім разів швидше, ніж три десятиліття тому, показують дослідження. Вчені пояснюють, що втрата льоду призвела до підвищення рівня моря на 10,6 міліметра з 1992 року.

Якщо втрата продовжиться в тому ж темпі, то близько 400 мільйонів чоловік будуть піддаватися прибережним повеням щороку до кінця століття, що на 40 мільйонів більше, ніж прогноз Міжурядової групи зі зміни клімату (ICPS).

Група з 96 вчених з усього світу опублікувала своє дослідження про Гренландію в журналі Nature.

Дослідження поки що дає найбільш вичерпну картину того, що відбувається на острові. Вчені встановили, що Гренландія втратила 3,8 трильйона тонн льоду з 1992 року. А швидкість втрати крижаного покриву прискорюється – від 33 мільярдів тонн на рік у 1990-х до 254 мільярдів тонн на рік у момент. Це означає збільшення в сім разів за останні три десятиліття.

Вчені попередили, хоча дослідження показує, що швидкість втрати льоду сповільнилася між 2013 та 2017 роками. Це співпадає з періодом охолодження Світового океану та температури атмосфери. Вчені також зазначають, що незалежно від того, які заходи будуть вживатися для стримування глобального потепління, адже повільний процес танення льоду триватиме десятиліттями.