Масштабне дослідження: 30-річні не поспішають ставати батьками в умовах пандемії

“Понад дві третини людей у ​​віці до 34 років планують відмовитися від або відкласти пологи через пандемію. Це показує дослідження п’яти найбільших європейських країн під час першої хвилі коронавіруса в березні і квітні”,- повідомляють “24 години”.

Згідно з крупним дослідженням, проведеним Католицьким університетом Мілана, молоді пари з набагато більшою ймовірністю відмовилися від своїх сімейних планів в Італії та Іспанії, ніж у Великобританії, Франції та Німеччини.

За даними Reuters, тенденція коронавіруса утримувати майбутніх батьків від зачаття особливо помітна в південних країнах, від Італії до Греції, де системи соціального захисту найбільш слабкі, а рівень народжуваності вже різко падає.

У Португалії, наприклад, у 2000 році народилося 120 000 чоловік. У минулому році їх було 86 600, що майже на 30% меньше.

«Пора бути матір’ю», – це оголошення, яке сотні португальських жінок отримали на свої мобільні телефони в минулому місяці. Текст, відправлений приватною лікарнею в Лісабоні для залучення клієнтів до відділення акушерства і гінекології, викликав обурення в соціальних мережах, але показав, наскільки швидко погіршується проблема низької народжуваності.

У Німеччині, країні з найбільшою економікою Європи, коефіцієнт фертильності (здатності статевозрілого організму виробляти життєздатне потомство – Ред.) До пандемії становив близько 1,5 народжень на жінку. Франція, Швеція та Данія лідирують в союзі з показником вище 1,7. З іншого боку, показники Італії та Іспанії нижче 1,3.

Руї Пірес, соціолог з Лісабонського університету, говорить, що ключовими факторами зниження народжуваності є гендерна нерівність і відсутність державної підтримки виховання дітей.

За його словами, в обох областях Південна Європа відстає від Північної Європи, додавши, що «нерівність стала більш очевидною через пандемію».

Марія Вікаріо, президент Національного ордена акушерок Італії, сказала, що вона очікує, що криза «явно позначиться» на народжуваності в наступному році.

“Жінки в Італії народжують, коли вони відчувають себе захищеними з точки зору зайнятості, економіки і здоров’я. Все це порушено пандемією», – сказала вона.

Вікаріо додала, що в регіоні Лаціо біля Риму в цьому році в три рази більше мертвонароджених, оскільки вагітні жінки бояться звертатися в лікарню на обстеження.