Іран закликає мусульманські країни боротися з економічним тероризмом США

«Президент Ірану Хасан Рохані закликав мусульманські країни співпрацювати в боротьбі з економічним тероризмом США на відкритті саміту, націленого на вирішення проблем ісламського світу»,- повідомляє агентство Франс Прес.

Сотні делегатів присутні на зустрічі в Малайзії, включаючи глав держав і релігійних лідерів. Але Саудівська Аравія відмовилася бути присутньою на зустрічі, де знаходяться найсвятіші місця ісламу.

Нарада також піддалася критиці за підрив Організації з ісламської співпраці, штаб-квартира якої знаходиться в Саудівській Аравії і яка представляє мусульманські країни і організації.

У своєму вступному слові президент Ірану Хасан Рохані піддав різкій критиці глобальний вплив Вашингтона.

«Економічний режим США та доларизація національних і світових економік надали США можливість посилити свою гегемонію під загрозою санкцій і економічного тероризму»,- сказав глава іранської держави.

Мусульманський світ повинен бути врятований «від панування долара і фінансового режиму США»,- додав він, закликавши до розширення фінансового співробітництва між ісламськими країнами.

Сполучені Штати відновили суворі санкції проти Ірану в 2018 році після виходу з ядерної угоди 2015 року, спрямованої на вирішення ядерної програми Ісламської Республіки.

У своїй вітальній промові на заході в Куала-Лумпурі прем’єр-міністр Малайзії Махатхір Мохаммед підкреслив, що мусульманські країни «перебувають в стані кризи, безпорадної і недостойного цієї великої релігії, призначеної для блага людства».

Він також наполягав на тому, що організатори зустрічі в Малайзії не дискриміналізували і не ізолювали будь-кого після того, як відсутність Саудівської Аравії викликала припущення, що зустріч була спрямована на протидію впливу королівства.

«Ми запросили майже всі мусульманські країни взяти участь в цій зустрічі, хоча і на різних рівнях»,- запевнив Махатхир Мохаммед.

У присутності саудівських противників Ірану, Катару і Туреччини аналітики припустили, що зустріч може бути спрямована на формування блоку противника Організації Ісламського Співробітництва.

Прем’єр-міністр Малайзії відкинув аналогічні побоювання по телефону на цьому тижні з королем Саудівської Аравії Салманом.

Однак, підкоряючись тиску Саудівської Аравії, прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан залишив засідання.