ЄС та США поставлятимуть газ Україні та Молдові

США та Євросоюз зобов’язалися працювати над забезпеченням енергетичної безпеки таких країн, як Україна та Молдова, та обговорили варіанти можливих додаткових поставок до Європи. Про це йдеться у заяві за підсумками засідання Енергетичної ради ЄС-США, яке цитує AP.

«Рада підкреслила неприпустимість використання енергопостачання як важеля геополітичного тиску. У зв’язку із цим Рада готова зміцнювати енергетичну безпеку Східного партнерства. Йдеться про такі країни, як Україна, Молдова», — йдеться у документі.

Зокрема, як зазначалося, для цього слід використати «реверсивне постачання газу».

«Зважаючи на напруженість на геополітичній арені, США та ЄС обговорили зміцнення співпраці у короткостроковій перспективі для забезпечення достатнього енергопостачання ЄС та його сусідів», – йдеться у заяві Енергетичної ради ЄС-США. Державний департамент.

Влада США і ЄС також має намір разом працювати над тим, щоб у разі перебоїв з постачанням газу трубопроводами вони могли компенсувати це зрідженим природним газом.

У заяві також йдеться, що ЄС і США визнають кіберзагрози, що ростуть, енергетичній інфраструктурі.

Рада визначає Україну як стратегічного партнера як для ЄС, так і для США і «наголошує, що енергетична безпека важлива для її суверенітету».

“Рада підтвердила, що Україна є стратегічно важливою країною для ЄС з точки зору транзиту газу”, – йдеться у документі.

Для цього Україні потрібні сильні, прозорі та незалежні структури у сфері енергетики.

У засідання енергетичної ради ЄС-США взяли участь дипломат ЄС Джозеф Боррель, член Європейської енергетичної комісії Кадрі Сімсон, держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр енергетики США Дженніфер Гранхольм.