Глобальне потепління викликає необоротне масове танення льоду в Антарктиді

Глобальне потепління призвело до необоротного масового танення льоду в Антарктиці, і цей процес можна сповільнити лише шляхом скорочення викидів вуглецю в атмосферу, повідомляє БТА.

Було висловлено думку австралійського кліматолога Зої Томас з Університету Нового Південного Уельсу. Вона є частиною наукової групи, яка нещодавно опублікувала дослідження по таненню льоду в Антарктиці.

Дослідження показали, що світ може незабаром втратити більшу частину крижаного покриву Західної Антарктики, який починається з морського дна і розпадається на крижані брили в більш теплому світі. За словами Томас, процес танення розпочався в цій частині крижаного континенту, де після досягнення певного порогу він продовжиться незалежно від наших зусиль зупинити його.

Вчені продовжують свої дослідження, щоб встановити тимчасові рамки, протягом яких танення все ще може бути оборотним. Найвища температура, коли-небудь зареєстрована в Антарктиді, була зареєстрована на місцевій дослідній базі 6 лютого, і становила 18,3 градуса за Цельсієм.

Якщо високі температури продовжаться, ми станемо свідками різкого підвищення рівня моря.

«Це явище призведе до масового переміщення людей з прибережних районів», – каже Томас. Єдиний вихід з цієї ситуації полягає в тому, що світові економіки починають масово скорочувати свій вуглецевий слід.