Чи може вакцинована людина, як і раніше, поширювати коронавірус?

– Чи можу я як і раніше поширювати коронавірус після вакцинації?

– Це можливо.

“Експерти кажуть, що ризик невеликий, але вони все ще вивчають, наскільки добре вакцини зупиняють поширення вірусу”, – пише Associated Press.

Сучасні вакцини дуже ефективні в запобіганні серйозних захворювань людини на COVID-19.

Але навіть якщо вакциновані люди не захворіють, вони все одно можуть заразитися безсимптомно. Експерти вважають, що вакцина також обмежить шанси поширення вірусу серед людей.

«Вакцинована людина краще контролює вірус, тому шанси передачі значно знижуються», – сказав доктор Роберт Галло, вірусолог з Медичної школи Університету Меріленда.

Відповідно до наявних на даний момент даних, дослідження показують, що якщо люди заражаються, незважаючи на вакцинацію, вони переносять менше коронавірусів, ніж нещеплені люди. Це ускладнює поширення вірусу.

Намагаючись вирішити цю проблему, Сполучені Штати запускають дослідження серед студентів, що бажають щодня проходити обстеження за допомогою мазка з носа.

З огляду на невизначеність і нові, більш заразні варіанти, експерти кажуть, що повністю вакциновані люди повинні продовжувати носити маски, підтримувати соціальну дистанцію в громадських місцях і при відвідуванні невакцинованих людей.

«Ми, як і раніше, повинні бути обережні», – сказав Галло: «Вакцина необхідна. Але це не ліки, які покладуть край епідемії вже завтра».

Інші фактори також можуть вплинути на ймовірність поширення вірусу вакцинованою людиною, включаючи рівень імунізації в співтоваристві і наявність стійкого стрибка кількості інфікованих в даному регіоні.

«На жаль, це дуже специфічно для кожної ситуації», – сказала доктор Ларейн Лінн Уошер, експерт з інфекційних захворювань з Мічиганського університету.