Президент Фінляндії застерігає від конфлікту великих держав в Арктиці

«Арктичний район не захищений від напруженості, але, на жаль, ми більше не можемо не помічати протистояння політичних сил»,- визнав президент Фінляндії Саулі Ніїністо, відкриваючи міжнародний симпозіум з питань безпеки в Арктиці в Гельсінкі.
Так, Ніїністо головував на саміті Арктичної ради, який проходив в Рованіємі. Він засмутився з приводу того, що 11-я зустріч міністрів закордонних справ країн Арктики (п’ять країн Північної Європи плюс Канада, США і Росія) не закінчилася прийняттям спільної підсумкової декларації, що відбулося вперше за більш ніж 20-річну історію Ради.
Конфліктною для загального розуміння було, зокрема, була позиція США щодо заходів, які Рада буде приймати для протидії змінам клімату.
Замість вирішення екологічних проблем або варіантів розвитку арктичних районів державний секретар США Майк Помпео в своєму виступі зосередив увагу на суперництві держав за вплив в регіоні. Він застеріг від російської військової діяльності або китайських інтересів, пов’язаних з присутністю в Арктиці, враховуючи що Китай не є арктичною державою (Китай має статус спостерігача в Раді).
Ніїністо запропонував, щоб в цілях обговорення питань безпеки в арктичному регіоні організувати ще один саміт, не пов’язаний безпосередньо з Радою, і запросити лідерів держав, які впливають на арктичний регіон, прийняти в ньому участь. У той же час він підкреслив, що саміт в Рованіємі став лише другим в історії Ради, коли зібралися всі голови МЗС восьми країн. За словами Ніїністо, це підтверджує зростаючий інтерес до регіону, але в той же час це може бути «тривожним» через «домінування економічних інтересів».
Арктичний регіон зацікавив світові наддержави завдяки новим можливостям видобутку природних ресурсів, що з’явилися в зв’язку з таненням арктичних льодів.