Зустріч Байдена з Папою тривала півтори години

“Президент США Джо Байден і Папа Франциск, який приймав главу держави у Ватикані, провели надзвичайно довгу бесіду – аудієнція тривала близько півтори години”, – повідомляє VoA.

У Ватикані уточнили, що після 15-хвилинної офіційної частини з фотографіями та обміном подарунками у присутності всієї американської делегації відбулася закрита зустріч між Папою та президентом, яка тривала 1 годину 15 хвилин.

Зустріч Папи з Дональдом Трампом у 2017 році тривала близько 30 хвилин, а його розмова з Бараком Обамою у 2014 році – близько 50 хвилин.

Білий дім заявив, що Байден подякував Папі за «захист бідних і тих, хто страждає від голоду, конфліктів та переслідувань у всьому світі». Він також подякував йому за його лідерство у боротьбі з кліматичною кризою, а також за його зусилля у боротьбі з пандемією та справедливе відновлення світової економіки.

Ватикан заявив, що Папа та президент обговорили захист планети, охорону здоров’я, пандемію, проблеми біженців та мігрантів, а також захист прав людини, включаючи свободу релігії та совісті.

Питання абортів не згадується ні в заяві Ватикану, ні в заяві США.

Джо Байден, другий президент-католик в історії США, щотижня відвідує церковні служби, і у нього на столі в Овальному кабінеті висить фотографія Папи Франциска. Він заявив, що його особиста позиція проти абортів, але як обраний лідер нації він не нав’язуватиме свої погляди іншим людям.

Його противники в американській католицькій ієрархії вважають, що через його м’якшу позицію в цьому питанні церква повинна заборонити йому причащатися. Однак після зустрічі з Папой Байден сказав репортерам, що під час аудієнції у Ватикані Папа дозволив йому причащатися і сказав, що він щасливий, що президент США був добрим католиком.

Візит відбувся на тлі надзвичайно жорстких заходів безпеки, ухвалених під час зустрічі лідерів G20 у Римі у ці вихідні.