Боси Boeing і Airbus: 5G завдасть великої шкоди авіаційній галузі

“Глави двох найбільших виробників літаків у світі закликали уряд США відкласти впровадження послуг 5G”, – повідомляє ВВС.

У листі керівники Boeing та Airbus попередили, що ця технологія може мати «сильний негативний вплив на авіаційну промисловість».

Раніше висловлювалися побоювання, що бездротові мережі 5G C-діапазону можуть створювати перешкоди для бортової електроніки.

Американські телекомунікаційні гіганти AT&T та Verizon планують запустити послуги 5G 5 січня.

«Перешкоди 5G можуть негативно вплинути на здатність літаків безпечно працювати», – заявили керівники Boeing та Airbus Americas Дейв Калхун та Джеффрі Ніттл у спільному листі міністру транспорту США Піту Буттігігу.

У листі цитується дослідження торгової групи Airlines for America, яке виявило, що якби за чинних правил Федерального авіаційного управління (FAA) у 2019 році існували б послуги 5G, то близько 345 000 пасажирських рейсів та 5 400 вантажних рейсів зіткнулися б із затримками, відхиленнями або скасуванням.

Авіаційна промисловість та FAA висловили занепокоєння з приводу можливих перешкод 5G у чутливому обладнанні літаків, такому як радіовисотоміри. Минулого тижня генеральний директор United Airlines Скотт Кірбі заявив, що директиви FAA по 5G заборонять використання радіовисотомірів приблизно в 40 найбільших аеропортах Америки.

Тим часом, американська група індустрії бездротового зв’язку CTIA заявила, що 5G безпечна, і звинуватила авіаційний сектор у сіянні страху та спотворенні фактів.

«Відстрочка на один рік завдасть реальних збитків (приблизно у розмірі 50 мільярдів доларів), коли наша країна прагнути оговтатися від наслідків пандемії», – заявила минулого місяця генеральний директор CTIA Мередіт Етвелл Бейкер у своєму блозі.