WSJ: у збройних сил США є нова секретна ракета

«Спецназ США і воєнізовані формування Центрального розвідувального управління мають новий тип керованих ракет, який використовується в антитерористичних операціях», – пише газета The Wall Street Journal.
Нова ракета є модифікованою версією керованої повітряно-наземної ракети AGM-114 Hellfire, але у неї немає заряду вибухової речовини, що зводить до мінімуму ризик загибелі цивільних осіб під час антитерористичних операцій.
«Вибухобезпечна» металева головка вагою близько 45 кг здатна проникати крізь дахи автомобілів і стелі будинків, в яких знаходяться терористи. Крім того, головка цього снаряда з кодовою назвою R9X має шість лопастей. Вони викидаються безпосередньо перед тим, як ракета вражає ціль, «подрібнюючи» все в її найближчому оточенні.
Через ці літаючі леза ракету зазвичай називають «бомбою ніндзя» у вузькій групі експертів.
Роботи зі створення ракети з невибухових головкою  і, отже, з обмеженим точним радіусом ураження, націленої на максимальне зниження ризику загибелі цивільних осіб в ході антитерористичних операцій почалися в 2011 році.
Однак, за даними авторів Бюро журналістських розслідувань, опублікованих в 2017 році, при адміністрації Обами ця зброя призвело до загибелі 384-807 чоловік серед цивільного населення в Пакистані, Афганістані та Ємені під час проведення антитерористичних операцій.
«Політичною метою роботи над конструкцією снаряда було зупинити критику з боку, зокрема, представників міжнародних гуманітарних організацій, які звинувачували Вашингтону, у надмірних жертвах серед цивільного населення в боротьбі з тероризмом»,- пояснює WSJ.